2016. október 03.

Ünnepelt a MOL alapítványa

Több mint egymilliárd forint támogatást osztott gyermekeknek a most 10 éves MOL Új Európa Alapítvány.

Közleményük szerint a szervezet immár egy évtizede támogatja a tizennyolc évnél fiatalabb sportolókat, művészeti és tudományos tehetségeket, valamint a gyermekgyógyító programokat végző civil szervezeteket. Az alapítvány több mint egymilliárd forintot osztott ki, és több tízezer fiatalt támogatott.

A MOL Új Európa Alapítvány tízéves fennállását ünneplő eseményt rendeztek szombaton a budapesti Millenárison. Az alapítvány a fiatal tehetségek és a gyermekegészségügy tartós és kiemelt támogatója.

Az alapítvány az eltelt tíz év során több mint 4000 olyan tehetségnek nyújtott félmilliárd forint összegben segítséget, akik kimagasló eredményeket értek el a sport, a tudomány vagy művészet területén. A támogatottak közül kiemelkedik Babos Tímea teniszező, Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó, Csonka András ezüstérmes paralimpikon, valamint Radnóti Róza zongoraművész, Felméry Lili balett-táncos és Boros Mihály zongoraművész.

Az alapítvány közvetetten 90 ezer gyermeken segített azzal, hogy félmilliárd forinttal támogatott közel 400 gyermekgyógyító programot. A hagyományosan forráshiányos gyermekegészségügy területén így olyan módszerek meghonosításában, és magyarországi megerősítésében vállalt jelentős szerepet, mint a különböző művészeti- és élményterápiák, illetve az állatokkal pl. kutyákkal vagy lovakkal dolgozó sikeres terápiás programok.

A rendezvényen bemutatták az „Új Európa Alapítvány arcait” is, akikre szeptember 5-28. között, az alapítvány internetes oldalán lehetett szavazni. A program sikerét bizonyítja, hogy nagyon sok embert megmozgatott a kezdeményezés, a három hét alatt több mint 50 ezren voksoltak a fiatal tehetségekre és a civil szervezetekre, amelyek fejenként és szervezetenként egy-egy millió forint támogatásban részesülnek.

A közönség szavazatai alapján az „Új Európa Alapítvány arca” lett Bányai Zsombor párbajtőrvívó, Orosz Viktor íjász, Knoch Viktor gyorskorcsolyázó, Radnóti Róza zongorista és Kiss Márton Balázs zongoraművész. A civil szervezetek kategóriában az öt díjazott a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány, az Autista Segítő Központ, a Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület, a Vertebra Alapítvány és a Te hangodat ismerem program.