2018. február 28.

1,3 milliárdos nyereséget ért el az Erste

A csoport stabil eredményeihez az Erste Bank Hungary nyereségének gyors ütemű bővülése is hozzájárult.

A magyar pénzintézet új rekordot állított fel, adózás előtti eredménye – a nemzetközi könyvviteli szabványok (IFRS) szerint készített, konszolidált kimutatás alapján – több mint 27 százalékkal nőtt és meghaladta a 60 milliárd forintot. A profit bővüléséből több mint 10 milliárd forintot magyaráznak egyszeri tételek, a portfolió minőségének javulásával jelentős volt a céltartalék-felszabadítás, miközben a sikeres Citibank akvizíció nyomán növekedett a működési eredmény és jelentősen csökkent - 60 százalék alá mérséklődött - a korrigált költség-bevétel arány - írják a közleményben.

Az év utolsó negyedében kiugróan növekedett a lakáshitelek értékesítése: az újonnan megkötött jelzáloghitel-szerződések értéke 26 százalékkal haladta meg a harmadik negyedévit. A jelzáloghitelek folyósítása az év egészét tekintve mintegy a harmadával volt nagyobb a 2016-os értéknél, míg a fogyasztási típusú kölcsönök esetében 44 százalékkal nőtt az értékesítés a megelőző évihez képest.

A vállalati üzletág növekedését az új kihelyezések robosztus bővülése magyarázza: a folyósított nagyvállalati hitelek értéke csaknem a duplája volt az előző évinek, a kis- és középvállalati szegmensben az új kihelyezések volumene több mint a harmadával emelkedett. A teljesítő vállalati hitelek állománya az év egészében 30 százalékkal nőtt.

Az Erste Bank Hungary betétállománya 9 százalékkal növekedett tavaly. A Citibank átvételének sikerét mutatja, hogy az integrációt követően minimális, az előzetesen legjobbnak gondolt verziónál is kisebb mértékű volt az elvándorlás. A magyar csoport által kezelt vagyon részben ennek eredményeként is 32 százalékkal növekedett az elmúlt évben. A még külön jogi egységként működő Erste Befektetési Zrt.-nél 20 százalék feletti bevételnövekedést és a nyereség több mint 60 százalékos bővülését könyvelték el - teszik hozzá.

Címkék: gazdaság erste bank