2013. március 14.

1,5 millió új munkahelyet teremthetne az európai internetgazdaság

Az élen a svédek állnak. Ha minden piac így működne, vagy csak az amerikai szintet hozná, már jól járnánk.

Az élen a svédek állnak. Ha minden piac így működne, vagy csak az amerikai szintet hozná, már jól járnánk.

1,5 millió új munkahelyet teremthetne az Európai Unióban a digitális gazdaság - derül ki a Vlerick Business School nemrégiben publikált tanulmányából, melyet az IAB Europe megbízásából készített. Ehhez persze minden európai országnak úgy kellene teljesítenie, mint a kontinens legfejlettebb digitális gazdaságának, Svédországnak.

Ha nem vagyunk ennyire szigorúak, s "mindössze" azt várjuk el, hogy a top5 európai internetgazdaság átlagát hozzák, az is plusz 1 millió munkahelyet jelentene az európaiak számára. A toplista élén a svédek mellett a britek, a németek, a franciák és az olaszok állnak. Ezeken a piacokon az internet direkt módon 1,7% és 6,3% közötti arányban járul hozzá a GDP-hez. A kutatás szerint ha "csak" az amerikai átlagot hoznánk, az is 400 ezer új munkahelyet jelentene.

Az IAB szerint a friss tanulmány egybevág a McKinsey korábbi elemézéseivel, s azt jelzi, hogy mind az internetes szolgáltatók, mint a digitális reklámpiac jelentős részt hasítanak ki az uniós internet szektorból. Az adatok szerint a digitális reklám jelentős hozzáadott értéket teremt a fogyasztók számára, s az olyan online szolgáltatások, mint az e-mail, az online videók és a közösségi média összességében 69 milliárd eurós értéket hordoznak.

 

A részletes tanulmány elérhető alább kapcsolt dokumentumként!

Kapcsolódó dokumentumok

Kuvaszt népszerűsítő kiadvány jelent meg

2021. január 12.

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról V. Németh Zsolt.