2013. október 15.

10 forint reklámpénz 47 forintot teremt a magyar gazdaságban

Tavaly 820 milliárd forintot generált a reklámpiac, számos áttételen keresztül, derül ki az MRSZ és a PwC kutatásából.

Tavaly 820 milliárd forintot generált a reklámpiac, számos áttételen keresztül, derül ki az MRSZ és a PwC kutatásából.

Minden reklámra elköltött 10 forint 47 forinttal növeli a magyar gazdaság teljesítményét, derül ki a Magyar Reklámszövetség kutatásából. A szövetség a PwC Magyarországot bízta meg, hogy vizsgálja meg a kommunikációs iparág gazdasági hatását.

Az MRSZ becslése szerint a magyar reklámipar mérete 174 milliárd forint volt 2012-ben. Ez a reklámra elköltött összeg számos áttételen keresztül 820 milliárd forintot generált a magyar gazdaság számára.

Az MRSZ szerint az eredmények alapján leszögezhető, hogy a reklám és a reklámipar a gazdaságot átszövő hajtóerő. Így a reklámköltés növekedése pozitív hatással van nem csak az iparágra, hanem a teljes magyar gazdaságra.

Hozzáteszik: a reklám nemcsak a makrogazdaság (így az állam) és a vállalatok, hanem a fogyasztók számára is pozitív hatásokkal jár a verseny, az információk és a társadalmi hatás révén.

Balogh Virág, az MRSZ főtitkára elmondta: fontos, hogy a szakmai szervezetek energiát fektessenek az ilyen kutatások elkészítésébe, mivel széles piaci elérésük révén ezek képesek az iparági érdekek összehangolására és széleskörű képviseletére.