2018. február 27.

100 évnyi tapasztalat hajtja a jövő felé a Panasonicot

A Panasonic 100 éves évfordulójához kapcsolódó ünneplés Európában, a Mallorcán megrendezett Panasonic Convention eseményen kezdődött, ahol több új terméket és üzletágat is bemutattak.

A Panasonic idén ünnepli 100. évfordulóját, ezért ez a lenyűgöző mérföldkő állt a Palma de Mallorcán megrendezett, új termékeket is bemutató Panasonic Convention 2018 középpontjában. A Panasonic több mint 2.000 vendéget hívott meg, hogy együtt ünnepeljék az elmúlt 100 év legjelentősebb Panasonic innovációit, amelyek a társadalom fontos kérdéseinek megoldásához járultak hozzá és javították a felhasználók életminőségét. Az eseményen Laurent Abadie, a Panasonic európai vezérigazgatója felvázolta a vállalat jövőképét és az „A Better Life, A Better World” („Egy jobb életért, egy jobb világért”) filozófia megvalósítását célzó terveket.

A rendezvényen bemutatott termékek és megoldások jól szemléltették a Panasonic kínálatának széles választékát és rendkívül erős innovatív jellegét. Az újdonságok közül is kiemelkednek a Panasonic első, HDR10+ dinamikus metaadat-technológiával rendelkező LED televíziói, a kiváló hangminőséget és hangvezérlést nyújtó hi-fi rendszerek, valamint a Lumix G digitális képalkotó portfolió legújabb tagjai. Ráadásul, az új szakállvágók és epilátorok tovább bővítik a népszerű szépségápolási termékek választékát. A konyhai kisgépek kategóriájában az új Slim-Line mikrohullámú sütők még nagyobb kapacitást kínálnak, a ropogós héjú kenyérsütők prototípusa pedig pékmester minőségű vekniket készít.

A Panasonic B2B üzletága is tovább erősödik, és idén a Panasonic Convention résztvevői is megszemlélhették a forradalmian új termékek széles palettáját, amelyben a hálózatba kapcsolt üzletviteli szolgáltatások és a légkondicionáló megoldások egyaránt megtalálhatók. Ezenfelül a Panasonic egy új kiskereskedelmi egységet is elindított, amely a piacvezető kiskereskedőknek nyújt csúcstechnológiás megoldásokat.

„A Panasonic a kezdetektől fogva igyekezett választ adni a társadalom kihívásaira, és olyan új technológiákat fejlesztett ki, amelyekkel az emberek jobban boldogulnak a világban. Mindig azt nézzük, mik a lehetőségek, és hogyan tudunk azokból még többet kihozni. Ez vezérelt minket már a kettősfoglalat megalkotásakor, amelyet 1920-ban kezdtünk el gyártani. Ezek a precíziós termékek használt izzók menetes részének újrafelhasználásával készültek. Manapság általános jelenség az újrahasznosítás, de mi már akkor is éreztük a társadalmi felelősségünket, és javítani akartunk a mindennapok életminőségén. Ez a szemlélet jelentős mértékben hozzájárult az elmúlt 100 évben a Panasonic innovációihoz” – tekintett vissza Laurent Abadie, a Panasonic európai vezérigazgatója.

Közelebb hozni a jövőt
A Panasonic Convention résztvevői betekintést nyerhettek a Panasonic múltjába és jövőjébe is. A vállalat elindítása óta óriásit változott a világ, de a Panasonic vezérelvei a mai napig változatlanok. A Panasonic mindig is arra törekedett, hogy egy jobb életet és egy jobb világot hozzon létre az egyéneknek és a társadalom egészének is. A filozófia egyik alapeleme az együttműködésekben való részvétel, amelyet jól példáznak azok a Panasonic által kötött partnerségek, amelyeken keresztül a világ számos pontján valósulnak meg a jövő előhírnökeinek számító okosváros projektek.

„Senki sem tudja előre, hogy melyik innovációból lesz valóság, de azt biztosan tudjuk, hogy nem csak követni akarjuk a fejlődést, hanem mi akarunk új lehetőségeket teremteni, hogy aktívan lépjünk előre a jövőbe” – fejtette ki Laurent Abadie.

A Panasonicot 1918-ban alapította Konosuke Matsushita. Ebben az évben mutatta be a Panasonic a továbbfejlesztett csatlakozódugóját. A következő újítás a kettősfoglalat volt, amivel egyetlen forrásból egyszerre lehetett árammal ellátni izzókat és készüléket is. Lehet, hogy apróságoknak tűnnek, de ezek a termékek kényelmesebbé tették a mindennapokat és új lehetőségeket kínáltak: például egy foglalattal lehetett villanyfénynél vasalni.

A társaság idővonala - Panasonic
A társaság idővonala - Panasonic

 

A Panasonic 100 évvel ezelőtti elindulása óta a vállalat számtalan alkalommal lehetett büszke az újdonságaira:

1927: A Panasonic bemutatja első háztartási készülékét, egy elektromos vasalót

1937: Az első modell bemutatása óta töretlen a Panasonic hajszárítóinak népszerűsége

1952: A Panasonic bemutatja első televízióját

1958: Megjelenik a Panasonic első szoba-légkondicionáló készüléke

1965: A Panasonic bemutatja első, Technics márkanéven gyártott termékét

1977: A Panasonic egy készülékben egyesíti a konvekciós és a mikrohullámú sütőt

1982: A Panasonic bemutatja az első fogyasztói videokamerát és hordozható magnetofont

2008: A Panasonic elindítja a Lumix G sorozatot, a világ első tükör nélküli fényképezőgépét, amely nagymértékű változást hoz a fényképészet világába

2018: A Panasonic az autós multimédia-rendszereknél is bevezeti a hangvezérlést

Az emberiség ötödik evolúciós korszaka

„A termékfejlesztésnél ugyanazt a szemléletet alkalmazzuk, amit alapítónk, Konosuke Matsushita is 100 évvel ezelőtt” – jelentette ki Laurent Abadie. „Mindig abból a szemszögből vizsgáljuk meg a dolgokat, hogy milyen irányba fejlődik a társadalom, és mi válhat a vásárlóink hasznára. Az ő elvárásaikra figyelünk, így a jövőben is ezeknek a változó igényeknek megfelelve tudunk alkalmazkodni és növekedni egy olyan korban, amikor a technológia egyre inkább életünk szerves részévé válik.”

A különleges esemény alkalmából Dr. Ayesha Khanna, az ADDO AI vezérigazgatója és elismert jövőkutató is csatlakozott az ünnepséghez, hogy beszédet mondjon a 100 éves évforduló rendezvényén. Dr. Khanna kifejtette, hogyan váltja jelenleg az információs kort a hibrid kor, amely a szociotechnikai kapcsolatok értelmében az emberiség ötödik jelentős korszakát jelöli. A hibrid kor jellemző jelenségei a rohamos tempóban egyesülő különböző technológiák, amelyek így életünk részeivé válnak, és így mi is egyre inkább integrálódunk a technológiával. Erre példa a robotika megjelenése a háztartásokban és az iparban, a technológia hatása a képességeinkre és a jövőben megjelenő új munkalehetőségekre, valamint azok a fizikai infrastruktúrák, amelyekkel jobban össze tudnak kapcsolódni a különböző technológiák a mindennapi életünkkel és integrálódnak azzal.

„Az ember-technológiai civilizáció új korába, a hibrid korba érkezünk, amely egy átmeneti korszak, melynek során átlépünk egy határt, amely a globális társadalom újfajta átrendezése felé vezet. Nagyon izgalmas dolog számunkra, hogy új módon gondolunk a technológiára, amely mindannyiunk számára igazságosan és egyenlően hozhat minőségbeli javulást az életünkbe” – jelentette ki Dr. Khanna.

Dr. Khanna az okosvárosok fejlődéséről részletesen is értekezett, mint a trendről szóló koncepció egyik sarkalatos bizonyítéka, és egy olyan téma, amely szorosan kapcsolódik a Panasonichoz is, hiszen a vállalat számos okosváros projektben vesz részt a világ különböző pontjain.

Az úttörő projektek egyik ékes példája a Fujisawa Smart Sustainable Town (Fujisawa okos, fenntartható település) okosváros projekt. A projekt célja, hogy a város lakói okos, összekapcsolt és fenntartható módon éljenek lakhelyükön. Tsunashima városában is zajlik egy okostelepülés projekt, amelyet a Panasonic vezet. Tsunashimában a vállalkozások és az önkormányzat fogtak össze, hogy együtt hozzanak létre egy új, fenntartható települést, amelyben például hidrogén üzemanyag-állomást, új típusú bevásárlóközpontot, és egy nagy nemzetközi okostelefon- és tábalgépgyártó vállalat részére új fejlesztési létesítményeket építenek. Az új település várhatóan idén, a Panasonic százéves évfordulójának évében készül el. A projekt részeként a Panasonic nagy hangsúlyt fektet a biztonság növelésére, valamint az energia- és vízfogyasztás csökkentésére.

Termékinnovációt ösztönző fejlesztési területek

A jövőt tekintve a Panasonic két, jól azonosítható területet lát, amely jelentős fejlődés, és alapokat megrengető változás elé néz. Először is életünk minden területére kiterjed a villamosítás: otthonunkra, munkahelyünkre, a gyárakra, a járművekre, és teljes társadalmak villamosítása is megvalósul, ahogyan az a Panasonic pár úttörő okosváros projektjében, Fujisawaban és Tsunashimában már látható is.

Másodsorban a Panasonic szerint a mobilitás rohamos fejlődése is egy olyan terület, amely felgyorsítja a jövő társadalmáról és a hibrid valóságról alkotott jövőkép elérését.

„Az elkövetkező 10 évben több újítás lesz a mobilitásban, mint az elmúlt 100 évben összesen” – vetítette előre Laurent Abadie. A villamosítás, a hálózatba csatlakozás és az automatizálás hajtja majd előre ezt a nagyívű forradalmat. „Együtt élünk a változással, és továbbra is elkötelezettek maradunk a legkiválóbb színvonalú szaktudás, teljesítmény és stílus, valamint a legfontosabb vállalásunk iránt, amelynek megfelelően egy jobb életért és egy jobb világért dolgozunk.”

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.