2011. június 16.

100 milliárdos értékelés mellett mehet tőzsdére a Facebook

Sajtóhírek szerint a jövő év első negyedévében léphet tőzsdére a cég. Bár a törvényi környezet módosítása esetén ez késhet.

Sajtóhírek szerint a jövő év első negyedévében léphet tőzsdére a cég. Bár a törvényi környezet módosítása esetén ez késhet.

2012 első negyedévében léphet a tőzsdére a Facebook - írja a CNBC, amely szerint a céghez közeli források 100 milliárd dolláros értékelést valószínűsítenek. Miközben a mostani értesüléseket nem erősítette meg a közösségi oldal szóvivője, korábban már ők maguk is elkerülhetetlennek nevezték a lépést.

Ez már csak azért is így van, mert ebben az évben minden valószínűség szerint átlépi a befektetők száma az 500-at. Ha egy magáncég átlépi ezt a határt, akkor az aktuális naptári év lezárását követően ugyanúgy közölnie kell negyedévente a pénzügyi eredményeit, mint a tőzsdei vállalkozásoknak. A hírek szerint a Facebook már azelőtt tőzsdére menne, hogy magáncégként is elérné az adatközlési kötelezettség jövő áprilisban.

Egy a kongresszusnak nemrég benyújtott törvényjavaslat ugyanakkor azt szeretné elérni, hogy az 500-as limit feljebb menjen. Ezt azzal indokolják, hogy így megszűnne a kényszer, s a cégeknek nem kellene azelőtt tőzsdére menniük, hogy valóban felkészültek a lépésre. Onnantól ugyanis, hogy egy magáncégnek el kell kezdenie publikálni a pénzügyi eredményeit, többnyire jön is a tőzsdére vitel.

A javaslat szerint a tőzsdére vitel 1000 befektető felett lenne kötelező, és a részvényesek közé nem számítanák be a munkavállalókat, illetve bizonyos intézményi befektetőket sem. Mint a Financial Times megjegyzi, ez késleltetheti a technológiai cégekre ereszkedő tőzsdére viteli nyomást, ugyanakkor az év vége előtt nem lesz törvény a javaslatból, már ha persze elfogadják. Így nem biztos, hogy például a Facebook vagy a Zynga tőzsdére vitelét a változás befolyásolná.