2014. március 05.

103 milliárd forintot termelt a print piac

Idén először azt is megtudhattuk, a kiadók mennyivel veszik ki a részüket a digitális bevételekből.

Idén először azt is megtudhattuk, a kiadók mennyivel veszik ki a részüket a digitális bevételekből.

Kedden mutatta be a Reklámtorta tavalyi számait a Magyar Reklámszövetség (MRSZ), az összefoglaló cikket itt érheti el. Bizonyos szövetségek ugyanakkor további részleteket is közöltek, íme a lappiaci adatok. A nyomtatott szegmens 2013-ban net-net 35,805 milliárd forintos hirdetési bevételt produkált, ami 4 százalékkal kevesebb, mint a 2012-es 37,32 milliárd. Ez kisebb arányú piacszűkülést jelent, mint az előző évben, amikor 10 százalékos csökkenésről számolt be a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE).

A terjesztési bevételek 62,04 milliárd forintot tettek ki 2013-ban, ami alatta marad a megelőző évi 66 milliárd forintnak. Ezen túlmenően most azt is megtudhattuk, hogy a kiadók mekkora digitális bevételt realizáltak: ez 2013-ban 5,5 milliárdot tett ki. Így összesen a kiadók a hirdetési és a terjesztési piacon összesen kb. 103 milliárd forintot realizáltak.

A top 5 + 1 szegmens részaránya a teljes bevételből 92%, ezen belül a napilapok 36 százalékos, a női lapok 19 százalékos, az önkormányzati és ingyenes lapok 18 százalékos, a gazdasági és közéleti magazinok 9 százalékos, a B2B lapok 7 százalékos, míg a program és tévé magazinok 3 százalékos arányt képviselnek.

"A sajtópiaci bevételek a várakozásoknak és a piaci tendenciáknak megfelelően alakultak. A csökkenés ugyan folytatódott, de sokkal kisebb mértékű volt, mint egy évvel korábban. A reklám- és terjesztési bevételek közösen egyértelműen mutatják a sajtópiac súlyát, a gazdaságban betöltött szerepét. A klasszikus kiadóházak szerepe és részesedése fokozatosan nő és erősödik az online tartalmak területén is, a bevallást adó kiadóvállalatok összesen 5,5 milliárd forint online hirdetési árbevételt realizáltak, amely összeg mutatja, hogy a kiadók az online tartalomszolgáltatói piac hirdetési szeletéből is jelentős részt tudhatnak magukénak" – értékelte az eredményeket Kovács Tibor, az MLE elnöke.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.