2014. március 05.

103 milliárd forintot termelt a print piac

Idén először azt is megtudhattuk, a kiadók mennyivel veszik ki a részüket a digitális bevételekből.

Idén először azt is megtudhattuk, a kiadók mennyivel veszik ki a részüket a digitális bevételekből.

Kedden mutatta be a Reklámtorta tavalyi számait a Magyar Reklámszövetség (MRSZ), az összefoglaló cikket itt érheti el. Bizonyos szövetségek ugyanakkor további részleteket is közöltek, íme a lappiaci adatok. A nyomtatott szegmens 2013-ban net-net 35,805 milliárd forintos hirdetési bevételt produkált, ami 4 százalékkal kevesebb, mint a 2012-es 37,32 milliárd. Ez kisebb arányú piacszűkülést jelent, mint az előző évben, amikor 10 százalékos csökkenésről számolt be a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE).

A terjesztési bevételek 62,04 milliárd forintot tettek ki 2013-ban, ami alatta marad a megelőző évi 66 milliárd forintnak. Ezen túlmenően most azt is megtudhattuk, hogy a kiadók mekkora digitális bevételt realizáltak: ez 2013-ban 5,5 milliárdot tett ki. Így összesen a kiadók a hirdetési és a terjesztési piacon összesen kb. 103 milliárd forintot realizáltak.

A top 5 + 1 szegmens részaránya a teljes bevételből 92%, ezen belül a napilapok 36 százalékos, a női lapok 19 százalékos, az önkormányzati és ingyenes lapok 18 százalékos, a gazdasági és közéleti magazinok 9 százalékos, a B2B lapok 7 százalékos, míg a program és tévé magazinok 3 százalékos arányt képviselnek.

"A sajtópiaci bevételek a várakozásoknak és a piaci tendenciáknak megfelelően alakultak. A csökkenés ugyan folytatódott, de sokkal kisebb mértékű volt, mint egy évvel korábban. A reklám- és terjesztési bevételek közösen egyértelműen mutatják a sajtópiac súlyát, a gazdaságban betöltött szerepét. A klasszikus kiadóházak szerepe és részesedése fokozatosan nő és erősödik az online tartalmak területén is, a bevallást adó kiadóvállalatok összesen 5,5 milliárd forint online hirdetési árbevételt realizáltak, amely összeg mutatja, hogy a kiadók az online tartalomszolgáltatói piac hirdetési szeletéből is jelentős részt tudhatnak magukénak" – értékelte az eredményeket Kovács Tibor, az MLE elnöke.