2013. május 27.

11,5 százalékkal nőtt az európai digitális piac

Nagy átrendeződés nem történt, egyedül az oroszok előzték az olaszokat a legnagyobb piacok toplistáján.

Nagy átrendeződés nem történt, egyedül az oroszok előzték az olaszokat a legnagyobb piacok toplistáján.

A 2011-es 15,3 százalék után tavaly 11,5 százalékkal bővült az európai digitális reklámpiac - közölte az IAB Europe. Ez azt jelenti, hogy a szektor le tudta gyűrni a makrogazdasági környezet negatív hatásait, és 2012-ben összesen 24,3 milliárd euró fordult meg a piacon.

A növekedés egyik motorja a display szegmens "reneszánsza" volt. A feltörekvő szegmensek közül a mobil video 50,6 százalékkal bővült, és így elérte a 661,9 millió eurót. Ez azt is jelenti, hogy az online video most először hasított ki a display tortából kétszámjegyű részesedést (12,9%). A mobil reklám 78,3 százalékos bővülést követően 393 millió eurót tett ki, s ezzel a teljes display költés 5 százalékát adta tavaly.

A növekedés motorját elsősorban a feltörekvő közép-európai piacok adták, ám emellett az érett digitális gazdaságok zöme is nőni tudott. A top5-ben nem történt sok változás: az élen továbbra is az Egyesült Királyság áll 6,6 milliárd euróval, melyet a németek (4,6 milliárd), a franciák (2,8 milliárd), az oroszok (1,5 milliárd) és az olaszok (1,4 milliárd) követnek. Ez azt jelenti, hogy az oroszok megelőzték az olaszokat, ami utóbbi gazdaság gyengélkedésének tudható be.

További részleteket a nemzetközi digitális trendekről a júniusban megjelenő friss Médiapiacban olvashat.