2012. július 27.

17 milliárdos iparág a közösségi média

A Gartner szerint a legnagyobb bevételi forrást a reklámok jelentik, és ez még jóideig így maradhat.

A Gartner szerint a legnagyobb bevételi forrást a reklámok jelentik, és ez még jóideig így maradhat. 2016-ig lassuló ütemben, de folyamatosan nőhet a felhasználók száma, nehéz perceket inkább az új bevételi források megtalálása okozhat. Ez utóbbi téren nem várható forradalom az elemzők szerint.

2012-ben 16,9 milliárd dolláros bevételt könyvelhet el globálisan a közösségi média szegmens a Gartner becslése szerint. Amennyiben ez bejön, az 43,1 százalékos növekedést fog jelenteni a 2011-es 11,8 milliárdhoz képest.

A bevételek zöme a reklámból származhat, amely összességében 8,8 milliárd dollárral gazdagítja a közösségi médiás cégeket az idei évben. A közösségi játékok 6,2 milliárdot termelhetnek 2012-ben, miután tavaly megduplázódott e szegmens bevétele. Az előfizetési díjakból ugyanakkor egyelőre szerény 278 millió dollárra számít a kutatócég.

A Gartner kiemeli: a felhasználók száma meghaladja az egymilliárd embert világszerte, ami mennyiségi szempontból érettséget jelez. Emellett a használat terén is tapasztalható az érett fázisba lépés. A piaci potenciál kihasználását tekintve ugyanakkor a közösségi média még mindig az út elején jár az elemzők szerint. Valószínűleg a közösségi médiás felhasználók körének lassuló ütemű bővülése mellett továbbra is megjelennek azok az újabb és újabb szereplők, amelyek ébren tartják a felhasználók lelkesedését.

A bevételi tortán ugyanakkor mind több cégnek kell osztoznia, így aztán egyre több innovatív reklámfelülettel állnak elő a nagyobb szereplők. A hirdetők bizalmának elnyeréséhez azonban még sokat kell tenniük a közösségi felületeknek. Ez pedig kulcsfontosságú, ahogy a gaming megfelelő integrálása is, az elemzők szerint ugyanis 2016-ig ugyan előkerülhetnek új bevételi források e szegmensben, de forradalmi dologra ezen időszak alatt nem kell számítani.

A teljes elemzés elolvasható ezen a linken!