2013. március 25.

180 százalékkal nőtt a táblagépek értékesítése

Ez elsősorban a jelentős áresésnek köszönhető - közölte a GfK Hungária.

Ez elsősorban a jelentős áresésnek köszönhető - közölte a GfK Hungária.

180 százalékkal nőtt tavaly az eladott táblagépek darabszáma, áll a GfK Kereskedelem és Technológia jelentésében.Miközben 2012 első félévében még csak visszafogott növekedés volt tapasztalható, addig a második hat hónap erőteljes, folyamatos bővülést hozott az értékesítésben. Ennek eredményeként 2012 utolsó negyedévében az év végére 210 ezer darabbal záró szegmens túlszárnyalta a notebook-piacot is.

Az érték alapú növekedés mérsékeltebb volt, mint a darabszám tekintetében mért: a táblagép piac 2011-hez képest 80 százalékkal bővült. Mindez egybevág azzal, hogy a robbanás mögött legfőképpen a második félévben piacra lépett, alacsony árfekvésű márkák állnak. Az év elején még két nagy gyártó uralta a piacot, 2012 végére viszont ez a szám 40 fölé nőtt.

Míg 2012 januárjában az értékesített készülékek átlagára 140 ezer forint körül alakult, addig ez az érték 2012 decemberében már csupán 55 ezer forint volt. A 60 ezer forintig terjedő árszegmens - darabszám alapon - a teljes piac több mint 70 százalékát tette ki az év végén. Ha érték alapon vizsgáljuk ezt az ársávot, akkor visszafogottabb piacrészről beszélhetünk a nagyobb gyártók 100 ezer forintot jócskán meghaladó prémium modelljeinek köszönhetően - áll a GfK jelentésében.

Forrás: Kereskedelem és Technológia, GfK Hungária
Címkék: gfk táblagép