Chris Heine, az Adweek szakírója összegyűjtötte, hogyan érdemes használni a LinkedIn-t és mely dolgokat jobb inkább elkerülni.

A szakíró 2500 kapcsolattal rendelkezik az üzleti-közösségi site-on, az ő javaslataik alapján készítette el a 20-as listát.

1, Ne nyomulj: nem érdemes erőltetni a kapcsolatfelvételt, ha valaki nem fogadja el az invitálást, valószínűleg másodszorra sem fogja, sőt inkább valószínű, hogy felidegesíti a tolakodás.

2, Kerüld el, hogy a LinkedIn meghívókat küldözgessen a nevedben: a regisztráció és a profil létrehozása után felajánlja a LinkedIn, hogy meglévő kapcsolatainkat (például: Gmail) átveszi. Ezt a funkciót érdemes kihagyni, másként levelezőpartnereink kéretlen meghívásokat találnak majd.

3, Kapcsolatfelvétel ellenőrzése: ha valakitől felkérés érkezik, az automatikus elfogadás helyett érdemes ellenőrizni, hogy kiről van szó valójában.

4, Türelem: egy új kapcsolat létesítése után várjunk (legalább 10 percet), mielőtt üzleti ajánlattal kezdenénk bombázni friss linkedines kapcsolatunkat.

5, Több részletet: a LinkedIn elsősorban üzleti közösség, senki nem szereti az üres, konkrét információk nélküli meghívásokat.

6, Gondolkodj one-to-one –ban: használjunk személyre szabott üzenetküldést, a kérés helyett javasolt inkább az ajánlat szó használata.

7, Ne térjünk el a tárgytól: nem társkereső a LinkedIn és nem is az Instagram, szóval a content-jeinket semmiképp se egészítsük ki például egy selfie-vel.

8, Ne keverjük a fizetett és a normál tartalmakat: főleg ha b2b cégként működünk, könnyen hiteltelenné válhatunk, ha így cselekszünk.

9, A beállítások fontossága: érdemes időt szánni a LinkedIn funkciók teljes áttekintésére, különösen azokat, amelyek a privát élethez kapcsolódnak. A LinkedInnek több hasznos funkciója van, amely minket a megfelelő emberek látókörébe visz el, ilyen például a „Mentioned in the News”. A felhasználók azonban mégis jobban teszik, ha ezt a funkciót is kikapcsolják, hiszen elég, ha a nevünk szerepel egy konkurensünk blogbejegyzésében és máris negatív kontextusba kerülve indulhatunk el egy nem várt hírnév felé.

10, Foglalkozzunk a kapcsolatainkkal: olvassuk a posztjaikat, like-oljunk, kommenteljünk és osszuk meg azokat. Vegyük figyelembe azonban, hogy az üzleti hírnevünket is kockára tehetjük egy nem megfelelő tartalom like-olásával.

11, Személyesség: érdemes néha valódi találkozókat összehozni olyan LinkedIn partnerekkel is, akiket még soha nem láttunk; rendezvények, konferenciák, szakkiállítások mind alkalmasak ilyen meetingekre.

12, Ne játsszunk szerepeket: nem szükséges másképp viselkednünk a LinkedIn-en, csak azért mert üzleti közösségi hálózatról van szó.

13, Ne csak akkor legyünk aktívak, ha állást keresünk.

14, Tartalmainkat a célcsoportunk ízlésére szabva készítsük el.

15, Használjuk az ingyenes analitikát, hogy lássuk kontentjeink közül melyek voltak a legnépszerűbbek.

16, Néha jól jön egy kis kötetlenség: az egyik médiacég vezetőjének linkedines sikere jó példa arra, hogy írhatunk laza témákról is. Amikor a cégének blogbejegyzéseit posztolta a LinkedIn-en az csak szokásos forgalmat generált. Amikor viszont megjegyezte, hogy a hétvégén a Yankees nem a sztenderd mezében játszott, több ezer megtekintést kapott rövid időn belül, ráadásul nem is a saját kapcsolati hálójából, hanem a másodlagos tagoktól.

17. A mögöttünk álló vállalat terhe: a LinkedIn-en különösen igaz, hogy ha alkalmazottként jelenítjük meg magunkat, akkor bizonyos fokig márka nagykövetté válunk, a LinkedIn-es kapcsolataink nem csak személyként, hanem a cégünk képviselőjeként is tekintenek majd ránk.

18, Egy vállalati LinkedIn oldalnak támogatnia kell az értékesítést és különösen a toborzást.

19, Ne hasonlítsuk a LinkedIn-t a Facebookkal: míg utóbbi esetén a túl sok ismerős zavaró posztok tömkelegéhez vezet a hírfolyamban, a LinkedIn egyre több előnnyel jár, ahogy a közösségünk, kapcsolati hálónk növekszik.

20, Hirdetések esetében se gondolkodjunk Facebook fejjel: az FB userek jobbesetben szabadidejükben böngészik a kedvenc közösségi hálójukat, a LinkedIn viszont a munka(idő) eszköze.

 

Címkék: infotech linkedin