Idén sem maradtunk megbotránkoztató, morbid és visszás képsorok nélkül.

A kreatívipar és a reklámszakma egyik legszínvonalasabb újságja az Adweek összegyűjtötte az év legnagyobb kudarcait.

„Mindig csodálkozom amikor megnézek egy különösen rossz reklámot, hogy hogyan mehetett ez át egy kreatívcsapaton, illetve a márka szakértőin...”

kezdődik a szaklap cikke, amely összegyűjtötte 2017 legbizarrabb, legelszomorítóbb, leghomályosabb munkáit.

Pepsi

A már szinte klasszikussá vált Pepsi reklámmal kezdi a sort a lap, amelyben Kendall Jenner otthagyja a modell munkáját azért, hogy csatlakozzon egy nehezen meghatározható tüntetéshez. A „történet” szerint a feszültség fokozódik az utcára vonult polgárok és a rendőrök között, egészen addig, amíg a modell elő nem húz egy Pepsit, amellyel varázsütésre mindent megold. A vállalat kritikák miatt gyorsan visszahívta a reklámot és elnézést kért. Sajnos az eredeti videó nem található meg a YouTube-on, de egy zeneileg átszerkesztett verzió még így is fent van.

 

 

Dove

Egészen elképesztő hirdetést tett közzé a társaság októberben a Facebookra: a videón egy fekete hölgy látható, aki a bőrszínéhez hasonló pólót visel. Ahogyan ezt a ruhadarabot leveszi, a felsője és a bőrszíne is fehérré változik. Az emberek azonnal elkezdték a reklámot kritizálni, a viktoriánus korabeli rasszista szappanreklámhoz hasonlították. A Dove közleményben kért bocsánatot és hozzátette, hogy jövőben jobban oda fognak figyelni.

 

Facebook

Érdekes, amikor napjaink egyik legnagyobb hirdetőfelülete követ el hirdetési bakit. Mark Zuckerberg a cég alapítója és Rachel Franklin a társaság virtuális-valóság osztályának vezetője a VR-eszközök segítségével „meglátogatták” a katasztrófa sújtotta Puerto Ricót. Zuckerbergék természetesen egy kaliforniai szobában ültek ebben az időben, arról beszélve, hogy milyen csodálatos a VR-ban nyújtott lehetőség, „hiszen úgy érezheted, hogy tényleg ott vagy a helyszínen”, majd adtak egymásnak egy virtuális pacsit.

 

Uber

2017 nem volt az fuvarmegosztó szolgáltatás éve. Jelen esetben nem reklám, hanem pusztán „mínuszos marketingértékkel” bíró márka eseményekről ír a lap.

Az egész Februárban kezdődött: a cég nem állt ki a hozzá hasonló társaságok (Lyft, Airbnb) mellett, amikor Donald Trump muszlimok elleni intézkedései ellen tüntettek. Az ezt követő hónapban Susan Fowler a cég volt mérnöke a munkahelyén ért szexuális zaklatásról számolt be, amely miatt az Uber belső eljárást indított. Ugyanebben a hónapban egy videó látott napvilágot, amelyben Travis Kalanick, volt ügyvezető leszid egy Uber-sofőrt. Ezt követően márciusban Jeff Jones, a fuvarmegosztó alkalmazás elnöke lemondott posztjáról, mert nem egyeztek a cég és az ő vezetési elvei. Rövid idővel később egy újabb hírek kerültek fel az internetre, amelyek szerint Kalanick a cég vezetőivel egy escort-karaoke bárban mulatta az időt 2014-ben. Júniusban az addigi ügyvezető visszalépett a pozíciójából.

McDonald’s

A cikk a gyorsétteremhálózat 90 másodperces „Dad” névre hallgató reklámával zárul. A történet szerint egy fiú arról kérdezi az édesanyját, hogy milyen volt az édesapja, aki már nincsen közöttük. A fiú abban reménykedik, hogy az anyja valami olyat tud mondani neki, amely ő rá is illik. Sajnos nem tud ilyet felhozni, egészen addig, amíg el nem érkeznek egy McDonald’s-ba: láss csodát a kisfiúnak ugyanaz a kedvenc étele, mint amely az apjáé is volt. A kritikák után a cég visszahívta a reklámot.

 

A cikk szerzője Béres Máté

Nézze meg Béres Máté teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.