2011. június 20.

3,3 milliárd dollár mehet mobilreklámra

A Gartner szerint tavalyhoz képest megduplázódhat az az összeg, amit a hirdetők világszerte mobilfelületeken költenek el.

A Gartner szerint tavalyhoz képest megduplázódhat az az összeg, amit a hirdetők világszerte mobilfelületeken költenek el. A legnagyobb szeletet a mobilkeresés hasítja ki, a leggyorsabb növekedést viszont a video- és audioreklámok produkálják az elkövetkező években. Európában és Észak-Amerikában ugranak meg a legjobban a büdzsék, de Ázsia marad az élen.

Idén 3,3 milliárd dollárt költhetnek a hirdetők mobilreklámra, ami duplázást jelent a 2010-es 1,6 milliárdhoz képest - derül ki a Gartner globális számaiból. 2015-re ez az összeg már 20,6 milliárd dollár lehet világszerte, s addigra jobban megmutatkozik, hogy a mobilhirdetések mely szegmensei lesznek igazán sikeresek. Az elemzők szerint a legtöbb pénzt a mobilkeresés és a térkép szolgáltatások hozhatják, míg a legnagyobb növekedést a video- és audioreklámok produkálják az elkövetkező években.

A mobilreklámra szánt büdzsék Észak-Amerikában és Európában nőnek majd a leggyorsabban. Ezek a régiók 2015-re a globális piac 28, illetve 25 százalékát teszik majd ki. Ezzel együtt az Ázsia-Csendes-óceáni térség és Japán maradnak az éllovasok a vizsgált periódusban. Ez a régió ugyanis idén a teljes mobilreklám-piac majd felét (49,2%), 2015-ben pedig még mindig a harmadát (33,6%) adja.

"Mára a mobilreklámot olyan eszköznek tekintik mind a márkatulajdonosok, mind a médiatulajdonosok, amely célzott és kontextuális módon javíthatja a megtérülést. Emiatt a mobilreklám szegmens óriási növekedés előtt áll számos hirdetői szektorban és régióban. Tavaly még a globális reklámtorta 0,5 százalékát tette ki, 2015-re pedig ez az arány 4 százalékra nőhet" - mondta el Stephanie Baghdassarian kutatási igazgató.

"Ahogyan mind szélesebb körben elérhetővé válnak az okostelefonok és a táblagépek, úgy nő a mobilreklám, és úgy válik könnyebbé a szegmentálás és targetálás. Azok a márkatulajdonosok, akik komolyan gondolják a mobilfelületeken keresztüli hirdetést, jobb, ha minél hamarabb elkezdenek kísérletezni, és erre megfelelő pénzeket különítenek el" - tette hozzá Andrew Frank, a cég kutatási alelnöke.

A mobilkeresés szegmens, melybe beleértendőek a térképszolgáltatások, a kiterjesztett valóság és a különböző helyalapú szolgáltatások, lesz a legfőbb hajtóerő a növekedéshez. A mobil display pedig dinamikusan nő, de előbbi szegmens mögött marad - áll az elemzésben.

 

További részletek elérhetőek ezen a linken!

Címkék: mobilreklám gartner

Bemutatták a Marketing Diamond Díj idei versenyzőit

15 órája

Maszkkal letakart plakátok, színésznővel forgatott karanténvideó és kampány a Google fűnyíró kecskéivel. Többek között ilyen projektekkel neveztek a magyar cégek a Marketing Diamond Awardsra.