A vizsgált három hónapos időszakban (2015. július és szeptember között) a tanulmány a programmatic vásárlás adaptálását és megértését kutatta az említett piacokon, 186 szakembert bevonva a régió kiadóitól, sales house-aitól, ügynökségeitől és hirdetőtől.

A jelentés legfontosabb megállapításai:

  • A megkérdezettek 89%-a gondolja úgy, hogy a programmatic vásárlás ‘domináns és fontos tényező lesz a hirdetések világában’
  • 2014-hez képest 35%-al nőtt a régióban a programmatic adaptációja
  • A válaszolók harmada gondolja úgy, hogy a rendszer legfontosabb előnye a jobban targetálható közönségek (ez a szám a vevői oldalon megkérdezettek között 41%)
  • 39%-uk a készségek hiányát, 33%-uk a nem elég alapos ismeretet gondolják a legfőbb akadályozó tényezőnek a gyorsabb és szélesebb elterjedésben
  • A MEA régió vásárlóinak többsége (62.5%) számított arra, hogy a hirdetési büdzsék 10%-ánál többet fognak programmatic rendszeren keresztül elkölteni 2015-ben
  • A CEE régió vásárlóinak 5%-a gondolta úgy, hogy a költéseik 20%-át programmatic rendszerben teszi 2015-ben (szemben a tavalyi 0%-al).

Odysseas Ntotsikast, a TDG alapítóját és ügyvezetőjét idézve:

A programmatic vásárlás már meggyőzte a korai elfogadókat a MEA régióban és hasonló mértékű fejlődés várható 2016-ban is. Az érintettek készek teljesen kihasználni a kooperációt és bizalmat elősegítő előnyöket. Még sok feladat áll előttünk, de az út már tiszta.

Nigel Gilbert, az AppNexus EMEA régió fejlesztésért felelős alelnöke a következőképpen vélekedik:

Az online hirdetések piaca elképesztő ütemben fejlődik, a programmatic pedig a növekedés legfontosabb tényezője. A CEE és SE régiók válaszadóinak 55%-a, a MENA területeken megkérdezettek 83%-a tervezi a teljes adaptálást a 2016-os évben. Bár a készségek és ismeretek hiánya a legfőbb lassító tényező a régióban, a programmatic által nyújtott előnyök meggyőzőek. Az ipart eddig jellemző gyakori transzparencia és mérési eszközök körül kialakuló viták szintén a programmatic felé tereli a szereplőket, akik így az online hirdetés világának ütőerén tarthatják a kezüket.

Régiónk kapcsán Szabó Ákos, a Tailwind country managere a következőket mondta:

Az elmúlt három évben a likviditáshiány és a feltételezett minőségi problémák (úgy a hirdetések, mint az inventory oldaláról) hátráltatták a programozott vásárlás terjedését a régióban. 2015 volt a legelső év, amikor a növekedésnek ezekkel az akadályaival szemben közös erőfeszítéssel léptek fel a jelentős ügynökségi trading deskek, a kiadói piacterek és az olyan szervezetek, mint az IAB és a helyi reklámszövetségek.

Szabó Ákos.

 

Tailwind Magyarország, country manager

 

Nézze meg Szabó Ákos. teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

A teljes jelentés ezen a linken tölthető le.

Kuvaszt népszerűsítő kiadvány jelent meg

2021. január 12.

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról V. Németh Zsolt.