A vizsgált három hónapos időszakban (2015. július és szeptember között) a tanulmány a programmatic vásárlás adaptálását és megértését kutatta az említett piacokon, 186 szakembert bevonva a régió kiadóitól, sales house-aitól, ügynökségeitől és hirdetőtől.

A jelentés legfontosabb megállapításai:

  • A megkérdezettek 89%-a gondolja úgy, hogy a programmatic vásárlás ‘domináns és fontos tényező lesz a hirdetések világában’
  • 2014-hez képest 35%-al nőtt a régióban a programmatic adaptációja
  • A válaszolók harmada gondolja úgy, hogy a rendszer legfontosabb előnye a jobban targetálható közönségek (ez a szám a vevői oldalon megkérdezettek között 41%)
  • 39%-uk a készségek hiányát, 33%-uk a nem elég alapos ismeretet gondolják a legfőbb akadályozó tényezőnek a gyorsabb és szélesebb elterjedésben
  • A MEA régió vásárlóinak többsége (62.5%) számított arra, hogy a hirdetési büdzsék 10%-ánál többet fognak programmatic rendszeren keresztül elkölteni 2015-ben
  • A CEE régió vásárlóinak 5%-a gondolta úgy, hogy a költéseik 20%-át programmatic rendszerben teszi 2015-ben (szemben a tavalyi 0%-al).

Odysseas Ntotsikast, a TDG alapítóját és ügyvezetőjét idézve:

A programmatic vásárlás már meggyőzte a korai elfogadókat a MEA régióban és hasonló mértékű fejlődés várható 2016-ban is. Az érintettek készek teljesen kihasználni a kooperációt és bizalmat elősegítő előnyöket. Még sok feladat áll előttünk, de az út már tiszta.

Nigel Gilbert, az AppNexus EMEA régió fejlesztésért felelős alelnöke a következőképpen vélekedik:

Az online hirdetések piaca elképesztő ütemben fejlődik, a programmatic pedig a növekedés legfontosabb tényezője. A CEE és SE régiók válaszadóinak 55%-a, a MENA területeken megkérdezettek 83%-a tervezi a teljes adaptálást a 2016-os évben. Bár a készségek és ismeretek hiánya a legfőbb lassító tényező a régióban, a programmatic által nyújtott előnyök meggyőzőek. Az ipart eddig jellemző gyakori transzparencia és mérési eszközök körül kialakuló viták szintén a programmatic felé tereli a szereplőket, akik így az online hirdetés világának ütőerén tarthatják a kezüket.

Régiónk kapcsán Szabó Ákos, a Tailwind country managere a következőket mondta:

Az elmúlt három évben a likviditáshiány és a feltételezett minőségi problémák (úgy a hirdetések, mint az inventory oldaláról) hátráltatták a programozott vásárlás terjedését a régióban. 2015 volt a legelső év, amikor a növekedésnek ezekkel az akadályaival szemben közös erőfeszítéssel léptek fel a jelentős ügynökségi trading deskek, a kiadói piacterek és az olyan szervezetek, mint az IAB és a helyi reklámszövetségek.

Szabó Ákos.

 

Tailwind Magyarország, country manager

 

Nézze meg Szabó Ákos. teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

A teljes jelentés ezen a linken tölthető le.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.