2012. december 05.

4,1 százalékkal bővül jövőre a reklámpiac

2015-re már 5,6 százalékos növekedést prognosztizál a ZenithOptimedia.

2015-re már 5,6 százalékos növekedést prognosztizál a ZenithOptimedia. A Magyarországot is magában foglaló közép-európai régiónak viszont nem lesz könnyű, egyfelől a részleges eurozóna tagság, másfelől a szenvedő európai piacokkal fennálló szoros kereskedelmi kapcsolatok okán. A médiatípusok közül az internet biztosan nő, a televízió pedig biztosan tartja pozícióját még 2015-ben is.

A növekedés forrásai...

Az idei 3,3 százalékos növekedés után jövőre 4,1 százalékkal bővülhet a globális reklámköltés - derül ki a ZenithOptimedia friss prognózisából. Mindez azt jelenti, hogy 2013 végére 518 milliárd dollárt tehet ki a globális reklámpiac. A növekedés üteme 2015-re elérheti az 5,6 százalékot is.

Jelentősen nő a feltörekvő piacok szerepe: a reklámköltés-növekedéshez 61 százalékban járulnak hozzá a 2012-2015 közötti időszakban, így részesedésük a globális reklámköltésből 34 százalékról 37 százalékra emelkedik. A feltörekvő reklámpiacok átlagos bővülése jövőre 8% lesz, szemben az eurozóna krízisével sújtott fejlett piacokkal, amelyek átlagosan csak 2 százalékkal nőnek.

Ha média oldalról vizsgáljuk a bővülés forrásait, akkor elsősorban az internetes költések növekedését érdemes megemlíteni, ezen belül is a közösségi média és az online video lesznek a "legforróbb" témák. Az online reklámpiac 2013-ban 14,6 százalékkal bővülhet, míg a hagyományos médiába mindössze 1,7 százalékkal áramlik több pénz, mint idén.

 

..és akadályai

A növekedést persze számos akadály hátráltatja: míg a fejlett piacokat elsősorban az eurozóna válsága fogja vissza, addig a ZenithOptimedia arra hívja fel a figyelmet, hogy 2012 derekán a feltörekvő piacok is befékeztek, elsősorban a gyengülő export teljesítménynek köszönhetően, bár utóbbi piacokon a kormányzati élénkítő intézkedések legalább nem maradtak hatástalanok.

Jövőre az első nagyobb fenyegetést az amerikai költségvetési szakadék következményei jelenthetik, áll az elemzésben. Szintén visszavetheti a gazdaság s ezen belül a reklámpiac talpraállását, ha a Közel-Keleten tovább gyűrűznek a konfliktusok.

Ezzel együtt, a gazdasági előrejelzések növekedéssel számolnak az elkövetkező három évben; az IMF szerint a GDP 2012-ben 5,6 százalékkal, 2015-ben pedig 6,9 százalékkal nőhet. Ez azonban nem fejt ki jelentősebb pozitív hatást a reklámköltésekre egészen addig, míg széleskörűen vissza nem áll a bizalom a gazdaságban.

 

Nehézségek Európában

Európában az ún. PIIGS országok (Portugália, Görögország, Spanyolország, Írország és Olaszország) néznek szembe a legnagyobb nehézségekkel. Ezeken a piacokon ugyanis a helyi hirdetők is visszavágták büdzséiket, a nemzetközi márkatulajdonosok pedig az egészségesebb piacokra csoportosították át az erőforrásaikat. A ZenithOptimedia szerint idén 15,3 százalékos csökkenésre lehet számítani ebben a régióban, míg 2013-ban 4 százalékos további esés valószínűsíthető. A költések a médiaügynökség szerint 2014-ben stabilizálódhatnak a legkorábban, s csak az azt követő évben lehet szerény, 2,1 százalékos bővülésre számítani.

Nem lesz egyszerű a közép-európai régió dolga sem (ide sorolják Csehország és Lengyelország mellett Magyarországot is), ezek a piacok ugyanis inkább a francia, a német vagy a brit piacok mintázatait követik, s kevésbé hasonlítanak a nagy növekedési potenciállal bíró kelet-európai országokhoz, mint amilyen Oroszország vagy Ukrajna. Ennek egyfelől a piacok egy részének eurozóna tagsága az oka, másfelől a nyugat-európai piaccal kialakult szoros kereskedelmi kapcsolatok. A hirdetők ezeken a piacokon kivárnak az eurozóna sorsát és más, egyelőre ködös gazdasági folyamatokat illetően. Éppen ezért régiónkban idén 0,2 százalékos negatív stagnálás várható, melyet jövőre nagyon enyhe, összesen 0,8 százalékos növekedés követhet. 2014 és 2015 is csak enyhe, 2,1 százalékos, illetve 2,3 százalékos emelkedést hozhat.

 

Közép távú kilátások

Közép távú növekedési potenciálját tekintve a ZenithOptimedia négy kategóriába sorolja az egyes piacokat:

  • nem lesz növekedés - PIIGS országok: ezek esetében 2015 előtt nem várható valódi növekedés, ám ez sem lesz képes a 2013-as gyengélkedés ellensúlyozására, így 2015-ig összességében 0,5 százalékos visszaesés várható
  • alacsony növekedés - Japán, Észak- és Közép-Európa, Közel-Kelet: 1,6 és 2,5% közötti átlagos növekedési ütem
  • közepes növekedés - Észak-Amerika, Ázsia fejlettebb piacai: 4,2 és 4,6 százalék közötti növekedés
  • erőteljes növekedés - Latin-Amerika, feltörekvő Ázsia, Kelet-Európa és Közép-Ázsia: 9,6 és 11 százalék közötti növekedési ütem 2012 és 2015 között.

 

Húz az internet, stabil a tévé

Ami az egyes médiatípusokat illeti: az internetes reklámköltés 2012-ben 15,2 százalékkal bővülhet, melyet a vizsgált időszak további éveiben 14-15 százalékos éves bővülés követ. Ezen belül is a display 20 százalékos növekedése lesz a legnagyobb, köszönhetően a közösségi média és az online videó felfutásának. Ennek nyomán az online szegmens részesedése a 2012-es 18 százalék után 2015-ben 23,4 százalékot tesz ki.

Mindezzel a növekedés több mint felét, 59 százalékot az online terület adja, a második legnagyobb, 39 százalékos szeletet viszont a televízió, amely az 1980-as 31 százalékról lassan de biztosan 40,2 százalékra tornázta fel 2012-re a reklámpiaci részesedését. Ebben nem lesz változás az elkövetkező években sem: 2015-ben a tévé még mindig 40 százalékot hasít ki a globális reklámköltésből.

 

A teljes elemzés, táblázatokkal együtt elérhető ezen a linken.

Bemutatták a Marketing Diamond Díj idei versenyzőit

1 napja

Maszkkal letakart plakátok, színésznővel forgatott karanténvideó és kampány a Google fűnyíró kecskéivel. Többek között ilyen projektekkel neveztek a magyar cégek a Marketing Diamond Awardsra.