2013. január 09.

4 százalékkal nő a reklámpiac

A WARC friss becslése szerint a világgazdaság gyengélkedése ellenére bővülés várható az elkövetkező években.

A WARC friss becslése szerint a világgazdaság gyengélkedése ellenére bővülés várható az elkövetkező években. A spanyolok gyengélkednek, az amerikaiak őrzik top pozíciójukat, az oroszok nőnek a leggyorsabban.

A WARC becslése szerint a 2012-re becsült 3,9 százalék után idén 4, 2014-ben pedig 5,5 százalékkal bővülhet a globális reklámpiac. Ez azt jelenti, hogy a 13 vizsgált piac közül 11 növekedést mutat majd - írják.

Ez azért is pozitív hír, mert tavaly az olimpia és az amerikai elnökválasztás is megdobták a költést, idén viszont ilyen eseményekre nem lehet számítani, mégis benne van a pakliban a bővülés. Annak ellenére is, hogy a gazdaság sok kockázatot rejt, amely a márkatulajdonosok óvatosságában is megmutatkozik - áll az elemzésben.

A WARC szerint az Egyesült Államok nem veszíti el ezen időszak alatt a top pozícióját, s idén 2,2 százalékos, jövőre pedig 4 százalékos bővülésre lesz képes. Érdekes, hogy a várakozások szerint 2013-ban nem Kína, hanem Oroszország lehet a leggyorsabban növekvő piac 12,3 százalékkal. Idén a legrosszabb, -2,8 százalékos teljesítményt a spanyolok nyújtják a vizsgált piacok közül.

A médiacsatornák közül az internet produkálja a leggyorsabb, 13 százalékos bővülést az idén, ami egyébként kicsivel elmarad a tavalyi 14,4 százaléktól. A tévé 3,2 százalékkal bővül idén és 6,4 százalékkal jövőre - nem úgy a franciáknál, ahol - a vizsgált piacok közül egyedüliként - mindkét évben csökkenhet a tévés költés.

Jó hír a napilapoknak, hogy az olyan óriáspiacokon, mint Brazília, India és Oroszország idén és jövőre is növekedésre számíthatnak. Kína is tartogat a print szektor számára jó híreket: a magazinok számíthatnak egyértelmű reklámbevétel-bővülésre.