2019. február 22.

400 milliárd forint ment a levesbe

A határtalan kereskedelem is közrejátszik a fogyasztói figyelem megoszlásában. Az Evolution Konferencián a 2018-as médiatorta is bemutatásra kerül.

Idén hetedik alkalommal rendezik meg az Evolution Konferenciát, amely évről évre a legsürgetőbb piaci kihívásokat veszi górcső alá a kereskedelem, média és a marketing területén. A vitaindító szakmai esemény egyik fő témája a globális e-kereskedelem hazai piacra gyakorolt hatása, hátulütői és lehetőségei - áll közleményben

Az online vásárlás napjainkban egyre meghatározóbb, mint azt az eNET kutatása is bizonyítja. Magyarországon az online vásárlói bázis mintegy 4,9 millió főt tesz ki. Érdekesebb azonban, hogy a tavalyi évben az e-kereskedelem 1000 milliárd forintos éves összforgalmának csaknem felét külföldi piacon költötték el. Ez a hazai e-kereskedelemnek 400 milliárd forint kiesést jelentett, derül ki a kutatásból.

Ez a jelenség, ahogy az eNET kutatása mutatja, egy újabb problémát vet fel a Facebook és Google már eddig is számottevő piac elszívó hatása mellett. A kérdés elsősorban az, hogy a magyar piac mennyire van tudatában ezeknek a növekvő tendenciáknak, illetve, hogy mennyire van felkészülve a határtalan e-kereskedelemre.

„Az Evolution célja mindig is az edukáció, a szakmaiság elmélyítése volt. Fontosnak tartom, hogy beszélgetést kezdeményezzünk az éppen aktuális kereskedelmi, média és marketing piaci kérdésekről, mint például a határtalan e-kereskedelem. Szellemiségünk meghatározója a folyamatos fejlődés. A két napos konferencia arra ad kiváló lehetőséget, hogy tudásbeli hiányosságainkat feltöltve egy egységes képet kapjunk az előttünk álló kihívásokról” – fejtette ki Csermely Ákos, az Evolution Hungary tulajdonosa.

Az éppen végbemenő változások ugyanis nem csak a kommunikációs szakmát, a kereskedelmet, a médiát, a HR szakembereket, de a cégvezetőket is egyaránt érintik. Ezt a hazánkban még kevésbé tárgyalt, újonnan megjelenő Smarketing fogalma tükrözi a legjobban. A Smarketing egy stratégiai folyamat, amely elsősorban a fogyasztók vásárlói útjának megváltozását és vizsgálatát jelenti, de kiterjed az egész cégstruktúrára, munkafolyamatokra, és a marketing kommunikációs tevékenységekre is.

Azt, hogy a fogyasztók figyelme milyen média csatornákra összpontosul idén is több nézőpontból járja körbe az Evolution Konferencia. A Magyar Reklámszövetség a hagyományokhoz híven idén is bejelenti az előző évi reklámköltési adatokat. Emellett, olyan kizárólag a konferenciára készített tanulmányok lesznek hallhatók, mint például az NRC kutatása arról, hogy mit gondol a médiafogyasztó saját médiafogyasztási szokásairól.