2020. április 01.

5+1 tanács a hatékonyabb távtanuláshoz

Az Oktondi célja, hogy minél több általános- és középiskolás tanulónak, valamint pedagógusnak segítsenek könnyebben venni a távoktatás akadályait.

Az Oktondi egyetemistái eddigi tapasztalataik alapján összeállítottak egy 5+1-es listát, amely a diákok otthoni munkavégzését könnyítheti meg.

1. Napi órarend, tanulási terv készítése sokat segíthet

Jelen felállás szerint az órák egy része virtuálisan közvetített „élő adás”, a másik része pedig a nagyobb önfegyelmet igénylő, autodidakta tanulásból áll. Ebben nyújthat segítséget egy órarend, egy tanulási terv, amelyben az adott napra feljegyezzük, hogy mely tantárgyakból mennyit szeretnénk haladni. Érdemes a „heti órarendet” előre elkészíteni, hogy biztosan minden készen legyen határidőre.

2. A megfelelő öltözet elengedhetetlen kelléke a tanórának

Az oktatás akkor is egy kötelezettség teljesítése, ha az virtuálisan történik. Adjuk meg egymásnak és a tanárainknak a tiszteletet, és ne pizsamában üljünk le a gép elé, hanem olyan öltözetben, amelyben iskolába is mennénk.

3. Pontos kezdések online is!

Otthoni körülmények között nehezebb betartani a „katonás rendet”, mégis törekednünk kell arra, hogy ne várassuk meg se a tanárt, se a társainkat. Inkább üljünk le 5-10 perccel kezdés előtt a gép elé, hogy minden gördülékenyen mehessen.

4. Óvatosan a futó alkalmazásokkal!

A számítógép lehetőségek tárházát jelenti, azonban nem biztos, hogy minden lehetőséggel matek vagy éppen magyar óra közepén kell élni. Célszerű a tanórákhoz nem kellő egyéb alkalmazásokat bezárni az óra idejére, illetve kikapcsolni az automatikus értesítéseket is. Ezáltal mi is könnyebben tudunk koncentrálni a tanulásra.

5. Válasszunk megfelelő környezetet a tanuláshoz!

Fontos, hogy kutya, macska, egyéb háziállat ne legyen a szobában, hiszen könnyedén elterelik a figyelmünket. A szobaajtót akkor is érdemes lehet becsukni, ha nincsenek a közelben kiskedvenceink, hiszen akaratukon kívül a családtagok is megzavarhatják a tanóra menetét. Azon kívül, hogy ez nekünk segít a koncentrációban, nem zavarjuk vele az órát és társainkat sem.

+1

„Folyamatosan frissülő tartalmakkal igyekszünk segíteni a távoktatásban résztvevőknek. Általános iskolások és középiskolások számára egyaránt szinte minden tantárgyból kerültek már fel anyagok és gyakorlók. Március 31-től pedig kezdetét veszik érettségi felkészítőink is, melyeket keddenként teszünk közzé. Mindenkinek ajánljuk felkészítő videóinkat, akik érintettek a 2020-as érettségiben” – mondja Szabó Mária Laura, az Oktondi marketing divíziójának vezetője.