2011. március 18.

5 százalék felett nőhet idén a reklámköltés

Közzétette friss előrejelzését a Carat, eszerint az idei bővülés 5,7 százalékos lehet, ami jelentős javulás a korábbi 4,7 százalékos becslés után.

Közzétette friss előrejelzését a Carat, eszerint az idei bővülés 5,7 százalékos lehet, ami jelentős javulás a korábbi 4,7 százalékos becslés után. Régiónkban 10 százalék közeli növekedés várható a reklámpiacon, ám ez picivel kevesebb, mint a 2010 augusztusi érték. A fejlettebb piacokkal szemben bizakodóbb a médiaügynökség, mint korábban, a fejlődők várakozásait minimálisan mérsékelte, kivéve az Ázsia-Csendes-óceáni térséget.

Közzétette legfrissebb reklámpiaci becslését a Carat. Eszerint idén 5,7, jövőre pedig 6,2 százalékkal bővülhet a reklámköltés. Ez jelentős javulást jelent 2011-re vonatkozóan a 2010 augusztusi, 4,7 százalékos bővülési várakozáshoz képest.

A szakértők szerint immár minden piacon nőni fognak a reklámköltések, amit már a tavalyi év vártnál jobb eredménye is megalapozott. 2012-ben aztán folytatódik a 2011-ben megkezdett folyamat.

Észak-Amerika 3,9, míg Nyugat-Európa 3,5 százalékos bővülésre számíthat idén, mindkét szám jobb, mint az augusztusi. A fejlődő térségek közül az Ázsia-Csendes-óceáni régió 8 százalékkal nőhet, szemben az előző 7,6 százalékos becsléssel.

Latin-Amerikára és Kelet-Közép-Európára vonatkozóan is jó hírekkel szolgál a jelentés: előbbi 13, utóbbi 9,5 százalékkal növekedő reklámköltésre számíthat. Igaz ugyanakkor, hogy 2010 augusztusában még 14, illetve 10,2 százalékos bővülést várt a Carat.

Ami a különböző médiatípusokat illeti, a tévé és az online már tavaly magához tért, s ez a trend folytatódik 2011-2012-ben is. Mellettük az out-of-home piac térhet jelentősen magára, amely idén 7,2, jövőre pedig 7m8 százalékos reklámbevétel-növekedésre számíthat.

A médiaügynökség hozzáteszi: a növekedési kilátásokat tovább javítja, hogy három olyan esemény is a láthatáron van, amely jelentősen felpezsdítheti a médiapiacot. Ilyen lesz 2012-ben a londoni olimpia, a futball Eb és - a nagy amerikai piacra gyakorolt hatása révén - az elnökválasztás.

 

A részletes elemzés elolvasható ezen a linken.