2011. június 17.

5 százalék felett nőhet idén a reklámköltés

Idénre kissé lejjebb, ötéves időtávon pedig feljebb minősítette reklámpiaci várakozásait a Magna Global.

Idénre kissé lejjebb, ötéves időtávon pedig feljebb minősítette reklámpiaci várakozásait a Magna Global.

Idén gyengébb, középtávon jobb lesz

Nyilvánosságra hozta legfrissebb reklámpiaci előrejelzését az Interpublic ügynökségi holding Magna Global egysége. Eszerint a tavalyi 8 százalékos bővülést idén 5,2 százalékos piaci növekedés követheti, azaz ebben az évben a hirdetők globálisan 428,4 milliárd dollárt költenek reklámokra. Ez valamelyest szerényebb jóslat, mint az ezt megelőző, 5,6 százalékos bővülést prognosztizáló.

Javított viszont a Magna Global az ötéves időtávra vonatkozó várakozásain, ami elsősorban a feltörekvő piacok megerősödésének köszönhető. Eszerint a 2010 végén becsült 6,3 százalékhoz képest most 6,8 százalékos átlagos éves növekedési rátára számítanak 2016-ig.

A reklámköltés alakulása

A tévé az első, szárnyal a net

A televíziós szegmens meggyőzően jött vissza tavaly, s most is a reklámtorta 40 százalékát uralja globálisan. A kilátások sem rosszak: évi átlag 8,3 százalékos növekedés várható 2016-ig. A dolog érdekessége, hogy a bővülés éppen a legérettebb észak-amerikai piacon lesz a legerősebb.

A tévének nincs mitől tartania, ugyanakkor az internet már 2012-ben a második legnagyobb hirdetési médiummá válhat. Az online szegmens öt év múlva 129 milliárd dollárt söpörhet be globálisan. A hirdetői pénzeket a hihetetlen technológiai fejlődés, a célzási lehetőségek fejlődése, a mérési kérdések rendezése, a keresési minőség javulása és a közösségi média egyaránt ide vonzza.

Nem örülhet azonban a nyomtatott sajtó, amely idén is gyengélkedni fog. Miközben a tavalyi év végén a Magna Global még 1% alatti növekedést várt, mostanra kismértékű csökkenést valószínűsítenek az idei évre. 5 éves időtávban azért 1,6 százalékos átlagos éves növekedési rátára számítanak, ami jobb, mint a korábbi 1,2 százalékos becslés. Elsősorban a fejlődő piacokon lehetnek még sikertörténetek, hiszen ott még mindig fontos szempont az írástudók arányának növekedése, ami azzal párosul, hogy a net még nem jelent igazi elszívó erőt.

 

Sok a bizonytalanság

Ami a regionális összképet illeti: a fejlett reklámpiacoknak még lehetnek nehéz pillanataik 2011-ben. A világ elsőszámú médiapiacának számító Egyesült Államokban például az ipari termelés továbbra is stagnál, és egy sor kereskedelmi cég elmarad az előzetes várakozásoktól.

A piacnak nem tesz jót a Japán tragédia és az olajárak megugrása sem, ám ezek az elemzők szerint csak időleges hatást fejtenek ki. Ennél szélesebb körben hat a nyomott ingatlanpiac, a munkaerőpiaci bizonytalanság és a világszerte erősödő megszorító csomagok.

 

További részletek az alábbi letölthető dokumentumban!

Magyarországon startol az UNICEF új programja

5 órája

A Youth Challenge egyfajta „szociális start-up”, amely hátrányos helyzetű fiatalok csoportjait vonja be abba, hogy dolgozzanak ki innovatív megoldásokat az őket leginkább foglalkoztató problémákra.