A MediaCom a Mobile World Congress-en gyűjtött gazdag benyomásokból szűrte le öt gyakorlati jótanácsát a marketingesek számára.
  1. Legyél merészebb a mobillal! Az első olyan generáció, amely számára a mobil már az első képernyő, lassan felnőttkorba lép, és a márkáknak készen kell állniuk arra, hogy elérjék őket. Sir Martin Sorrell szerint túl sok márka rosszul kezeli ezt a csatornát, ami azért is kiábrándító, mert mobilon a legtöbb csatornánál könnyebben és olcsóbban lehet tesztelni és tapasztalatokat gyűjteni. A mobilos jelenlét nem korlátozódhat csak a Facebookra és a Google-re, hiszen egyrészt a célcsoport nem csak itt van jelen, másrészt ez egy nagyon gyorsan változó környezet.
  2. Ismerkedj a virtuális valósággal! Az MWC-n már lehetett bizonyítékokat gyűjteni arra, hogy a VR nagy dolog lesz, de azóta a Samsung bemutatta a VR Gear-t Londonban, a Google pedig elkezdte árulni VR termékeit a Play Store-on. A hirdetőknek az ügynökségeikkel közösen kell meghatározniuk, milyen lehetőségek rejlenek a technológiában. A VR hagyományos terepe a kiskereskedelem, de az utazások és az autók piacán, vagy akár a termékbemutatásban is rejlenek lehetőségek. A fogyasztók számára is elérhető 360 fokos kamerák pedig a felhasználói tartalmak előtt is megnyitják a platformot.
  3. A mobil nem csupán a telefonkészülék. Az olyan technológiákon, mint a háztartási felszerelések utánrendelésére szolgáló Amazon Dash gombok vagy a szűrőt rendelő Brita vízszűrő kancsó, az okosfogkefék és –cipők, az MWC-n a Sony Xperia újdonságai keltettek feltűnést: az Agent, Ear, Eye és Projector. Az Xperia Ear például egy fülbe helyezhető mobileszköz. Többek között ez a megoldás is arra mutat, hogy a jövőben nem minden mobileszközön a videó lesz a legfontosabb formátum.
  4. A hálózatra kötött eszközök a B2B-be is beszivárognak. Ugyan a kiállításon bemutatott, szenzorokkal telezsúfolt internetes tehén elég vad gondolat, a mobiltechnológia számos iparágat átalakít majd a nehézipartól a gyógyszergyártásig. A szenzorok már most is hihetetlenül olcsók, a szoftverek pedig látványos formában képesek megjeleníteni az adatokat. Az AT&T a tárolási körülményeket követő élelmiszercsomagolásokat mutatott be, de azt is láthatjuk majd, ha a repülőgépre feladott poggyászunkkal rosszul bánnak.
  5. Nem minden az Apple-ről szól. A monopóliumnak vége a mobilinnovációk terén. Az Apple hagyományosan távol marad az MWC-től, de az évi egyszeri bemutató már kevésnek számít, amikor az összes versenytárs Sonytól Samsungig, Alcateltől LG-ig folyamatosan újdonságokkal jelentkezik. Intő jel az is, hogy az Apple-nek tavaly be kellett zárnia a hirdetési platformját, mert a hardverből az üzleti világba való átlépés nem járt sikerrel.

A MediaCom öt azonnali lépést is összegyűjtött, amelyeket érdemes megtenni:

  • Mérés – Használjunk kifejezetten mobilra kifejlesztett technológiákat és megoldásokat!
  • Stratégia – Ne a desktop stratégiát másoljuk, menjünk vissza az alapokig!
  • Kreatív – A fogyasztó ma már mobile first, legyen a kreatív is az!
  • Innováció – Szánjunk büdzsét új dolgok kipróbálására is!
  • Partnerségek – A partnerek kiválasztása kritikus lehet a siker szempontjából.

A részletes anyag itt olvasható.