2013. március 01.

50% felett a digitális tévés háztartások aránya

2012 őszén 3,2 millió magyar háztartás rendelkezett TV-előfizetéssel.

2012 őszén 3,2 millió magyar háztartás rendelkezett TV-előfizetéssel. A Nielsen Közönségmérés Alapozó Felmérésének adatai alapján az összes tévés háztartás 51%-a rendelkezett digitális vétellel, 35%-ban pedig analóg kábel volt a legjobb vételi mód. Az analóg földi sugárzás lekapcsolásban elsődlegesen érintett – csak analóg földi vétellel vagy egyedi műholddal rendelkező – háztartások aránya meghaladta az 14%-ot.

2012 őszén 3,2 millió háztartás rendelkezett TV-előfizetéssel, az összes magyar tévés háztartás 82 százaléka. Kétmillió háztartás valamilyen digitális vételi platformon keresztül fogta a televízió adását, az IPTVvel rendelkező háztartások száma elérte a 280 ezret, ugyanakkor 550 ezer háztartás továbbra is csak analóg földi vétellel rendelkezett.

A digitális vételi mód folyamatos növekedést mutatott az elmúlt években: tavaly ősszel a tévés háztartások több mint felének a legjobb platformja ilyen volt, azaz digitális földi, szolgáltatói digitális műholdas, digitális kábeles vagy IPTV. Eközben tovább csökkent azon háztartások aránya, ahol analóg kábel, analóg földi antenna vagy egyedi műholdas a legjobb vételi mód.

2012 őszén a digitális vétellel rendelkező háztartások átlagosan 48 magyar nyelvű csatornát értek el, az analóg kábelesek 36-ot, míg a kizárólag analóg földi vagy egyedi műholdas vétellel rendelkezők mindössze a 3 földi sugárzású országos televíziót tudták fogni. A vizsgált időpontban a tévés háztartások 51%-a csak egy TV-készülékkel rendelkezett. A háztartások

36%-ában két készülék volt használatban, 13%-ban pedig három vagy még több. A készülékek technológiai jellemzői 2011-hez képest sokat javultak. Az LCD, plazma vagy LED tévével rendelkező háztartások aránya 33%-ra emelkedett; hasonlóan nőtt a 16:9-es képarányra alkalmas készülékek és a HD-re alkalmas készülékek aránya is. 2012 őszén az MPEG4-es tunert tartalmazó TV-készülékek aránya 17% volt, ez szintén komoly növekedés az előző évhez képest.

A legnagyobb képátmérőjű tévékészülék a háztartások 37%-ában legfeljebb 55 cm, hasonlóan elterjedtek a 63 vagy 72 centiméteres készülékek, a 82 cm vagy ennél nagyobb átmérőjű tévék pedig együtt közel 30%-ot tettek ki. A legfiatalabb TV-készülék a háztartások több mint egynegyedében legfeljebb 3 éves, több mint felükben 4-10 éves és minden ötödik háztartásban ennél is idősebb volt.

2012 őszén a magyar tévés háztartások 88%-a használt mobiltelefont, a háztartások egynegyede pedig már okostelefonnal rendelkezett. Számítógép a háztartások 60%-ában volt megtalálható és ennek fele már

nem, vagy nem kizárólag a hagyományos PC-t jelentette. A tablet és e-book olvasók elterjedtsége ugyanakkor még nagyon alacsony: a vizsgált időpontban mindössze 2% volt.

Internet eléréssel a magyar tévés háztartások 55%-a rendelkezett. A megelőző évhez képest nőtt azon háztartások aránya, ahol a család valamely tagja interneten vagy letöltve videókat, filmeket szokott nézni, ez a háztartások egynegyedében fordult elő.

A csatolt dokumentumban további részletek olvashatók a kutatásról.