2014. május 19.

50 milliárd dolláros AT&T-bevásárlás

Amiről pár hete még csak piaci információként írtunk, az mára bizonyossá vált: az AT&T közel 50 milliárd dollárért felvásárolja a DirecTV-t

Amiről pár hete még csak piaci információként írtunk, az mára bizonyossá vált: az AT&T közel 50 milliárd dollárért felvásárolja a DirecTV-t

Az Egyesült Államok legnagyobb műholdas szolgáltatójának megszerzésével a cég egyszerre javíthatja pozíciót a helyi televíziós és a szélessávú piacon. Magyarán válaszol arra a (közel hasonló értékű) óriásüzletre, amelyben egyesül a Comcast és a Time Warner Cable. Az egymástól különböző portfoliók összefésülése komoly üzleti potenciált, egyben megtakarítási lehetőséget rejt az AT&T számára. A társaság például úgy nyerhet újabb rendszerfejlesztés nélkül sávszélességet, hogy átszoktatja közönségét (vagy legalább annak egy részét) a műholdas alapú videóletöltésre. A tét nem kicsi, hiszen a DirecTV az Egyesült Államok 20 millió háztartását szolgál ki, de erősek a pozíciói Latin-Amerikában is, ahol mintegy 18 millió ügyfelet mondhat magáénak.

A vevő a beszerzéssel több legyet üt egy csapásra. A videóletöltés robbanásszerű adatforgalom-növekedésének kiszolgálását is biztosítja, de felkészül a többsebességes internet-letöltés új korszakára is, amelyről hónapokon belül határozhat az USA kommunikációs ügyekben illetékes legfőbb hatósága, a Szövetségi Távközlési Bizottság.

Ugyanakkor a beszerzés erősítheti az AT&T egyik, már meglévő lábát, segítve függetlenedni a helyi mobilpiactól, amelyen a nagyobb szereplők gyilkos versenyt futnak egymással az előfizetőkért. Gyakori akciókkal ígérnek egymás alá, illetve költséges fejlesztésekkel licitálnak a többiek fölé – és nyomják le saját fogyasztónkénti árbevételét - írja a Reuters.

A DirecTV-ért készpénzben és részvényben 48,5 milliárd dollárt fizető vevő a társaság nettó adósságait is átvállalta, ezzel a fúzió értéke eléri a 67 milliárd dollárt. A fúzió időtartamát a versenyhatósági engedélyek beszerzése esetén egy évre teszik a sajtóbeszámolók. A vasárnapi bejelentés szerint a DirecTV menedzsmentje a felvásárlás ellenére a helyén marad, de a cégközpont sem költözik a kaliforniai El Segundo-ból Dallasba, az AT&T székhelyére. A vevő részvényenként 95 dollárt ajánlott a DirecTV-papírokért, ami tíz százalékos prémiumot jelent a pénteki záróárhoz képest.

Az ügylet távlatosan is hatást gyakorolhat az Egyesült Államok távközlési piacára. Egyfelől azzal, hogy az AT&T a mexikói milliárdos, Carlos Slim Helú által tulajdonolt America Móvil-ban meglévő nyolcszázalékos érdekeltségének eladására kényszerülhet, másfelől, mert újabb munícióval szolgálhat a helyi mobilpiac negyedik számú szereplőjének engedélyezési eljárásához. A harmadik legnagyobb maroktelefon-céget tavaly megszerző SoftBank első embere ugyanis mindeddig nem tett le arról, hogy a régóta eladósorban lévő helyi T-Mobile-leánnyal egyesítse a társaságot. A reménybeli vevő egyik hivatkozási alapja ugyanis éppen az, hogy a felhízlalt cég a jelenleginél erősebb versenyt erősebb konkurense lehetne a két nagy szolgáltatónak – köztük az AT&T-nek.

Kuvaszt népszerűsítő kiadvány jelent meg

2021. január 12.

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról V. Németh Zsolt.