A piacot a reklámspotok uralják, a bevétel mintegy 96 százalékát teszik ki az ilyen típusú hirdetések – derült ki a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete (MEME) és az EY tanácsadócég elemzéséből.

Az EY és a MEME 12. alkalommal adta ki közös jelentését a hazai televíziós reklámpiac alakulásáról. A 2013 óta eltelt három évben összesen 22,8 százalékkal bővült a televíziós reklámköltések piaca. A teljes, spot és non-spot jellegű megjelenéseket is tartalmazó televíziós reklámtorta nagysága a tavalyi évben 56 milliárd forint volt.

"A 9%-os növekedéssel a televízió megőrizte 26% körüli, meghatározó részesedését a teljes reklámpiacon. Ugyanakkor a tavalyi évben a piacinál nagyobb arányban növekedtek az állami reklámköltések" – mondta el Kovács Krisztián, a MEME elnöke.

Az idei reklámtorta kimutatás kitér az állami költések nagyságára is. Az eredmények azt mutatják, hogy az állami költések a teljes televíziós reklámköltések 11 százalékát tették ki, 6,3 milliárd forint értékben. Ez jelentős, mintegy 140 százalékos emelkedés a 2015-ös összeghez képest. A piac pontosabb megismerése és bemutatása érdekében a MEME következő években is vizsgálni fogja az állami költések összegének alakulását.

A 2016-os évre vonatkozó adatok elemzése szerint a piacot szinte teljes mértékben a klasszikus spotokból származó bevételek határozzák meg: ezek a költések felelősek a csatornák reklámbevételeinek több mint 96 százalékáért, összesen több mint 53,56 milliárd forinthoz juttatva a csatornákat. A non-spot jellegű bevételek (például termékelhelyezés, szponzoráció, virtuális reklám) a tavalyi 4 százalékos csökkenés után idén további 13 százalékkal, 2,4 milliárd forintra csökkentek.

A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

1 napja

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)