2017. március 03.

5G-hálózatfejlesztés a Telenornál

A Telenor és a Huawei együttműködésében épül Norvégia első 5G hálózata – jelentették be a barcelonai Mobile World Congress keretében.

„A Telenor és a Huawei már évek óta együttműködik az 5G-technológia sztenderdizálási folyamatában, a mostani bejelentés révén pedig a Telenor lehet az első szolgáltató, amely 5G-szolgáltatást vezet be Norvégiában” - mondta Magnus Zetterberg, a Telenor Norvégia műszaki vezérigazgató-helyettese.

Az 5G forradalmi technológiai váltást jelent: a hálózatra kapcsolt eszközök 1-10 Gbps adatsebességre lesznek képesek. Összehasonlítva, a Telenor Norvégia ügyfelei átlagosan 52,91 mbits/s sebességet tapasztalhattak 2016 utolsó negyedévében, ez volt az eddigi leggyorsabb hálózati sebesség az országban.

„Az 5G rendkívül fontos szerepet játszik majd számos területen. Az egészségügyben például sokkal több csatlakoztatott eszközre lesz szükség a betegek ellátásához, de fontosak az automatizált, robottechnológiával felszerelt gyártósorok is, illetve a gyárakban dolgozó emberek munkájának támogatása” – fejtette ki Zetterberg.

A Telenor 2017-ben kezdi meg az 5G tesztelését, ezt követően már 2020 körül várható az 5G hálózat piaci bevezetése. „Idén egy sor pilotot és komoly teszteket folytatunk az 5G technológiával. Az a célunk, hogy közelebb kerüljünk a hálózat bevezetéséhez, hogy az 5G minden norvég ügyfelünk számára elérhető legyen” - mondta Bjørn Amundsen hálózatfejlesztési vezető.

5G tesztelés a Telenor Magyarországnál

Az 5G technológiára való felkészülésként a Telenor Magyarország 2016 végén a sikeresen tesztelt egy új technológiát, amely a 4. és 5. generációs mobilinternet-hálózatok közti átkötést jelentheti. A Telenor székház rádió-kísérleti laboratóriumában az új technológia segítségével 1,215 Gbps átviteli sebességet értek el. A nagyobb sebesség mellett a Telenor által tesztelt technológia alacsonyabb hálózati válaszidőre is képes: a jelenlegi 4G+ hálózaton jellemző 16-30 milliszekundumos (ms) értéket képes 10 ms alá vinni.

Mentes gasztrofesztivált rendeznek Budapesten

1 napja

Minden ételallergiás szabadon és bátran kóstolhatja meg a számára legizgalmasabb gasztronómiai újításokat és kedvenc ételeit egy különleges kétnapos fesztiválon 2019. február 23-án és 24-én Budapesten.