2011. június 07.

600 millióból támadhatna fel az Est Média

A reorganizációs terv szerint sokakat elbocsáthatnak. Arról, hogy mi legyen a Sziget részesedéssel, jövőre döntenének.

A reorganizációs terv szerint sokakat elbocsáthatnak. Arról, hogy mi legyen a Sziget részesedéssel, jövőre döntenének.

A jövő év tavaszán hozna döntést az Est Media Nyrt., hogy növelje-e további 24 százalékkal a Sziget Kft-ben meglévő részesedését, legalábbis ezt javasolja a turbulens időket élő cég igazgatósága reorganizációs tervében. Az MTI által ismertetett dokumentum szerint nem lenne jelentős hatással a vállalatcsoport gazdálkodására, ha a részesedés nem nőne, vagy akár néhány százalékkal csökkenne. A most meglevő 51 százalékos részt egyébként 2,4 milliárdért vette az akkor még econet.hu névre hallgató Est Média.

Minderről a 2011. június 24-re összehívott rendkívüli közgyűlésen eshet szó, melyet részvényesi kérelemre hívtak össze, hogy elfogadják az Est Média reorganizációs tervét. Minderre azért van szükség, mert a cégcsoport hagyományos médiatevékenysége tartósan veszteséges, azaz nem jött be az évek során felépített, inkább csak hosszabb távon nyereséget termelni képes széles portfolió. Már korábban azt jelezték, hogy szűkítenék a tevékenységi köröket, s inkább olyan befektetéseket kezdeményeznének, amelyek már rövidtávon is profitábilisak lehetnek. Ennek megfinanszírozásához azonban a jelen állapotban nem tudnak pénzt teremteni.

A reorganizációt az igazgatóság 2011 második-harmadik negydévében valósítaná meg. Mint Balázs Csaba elnök az első negyedéves előzetes eredmények bejelentésekor közölte, a jövőben az Event üzletágra fókuszálnak. A társaság konszolidált árbevétele egyébként ezen időszakban 550 millió forint volt, ami 22 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, s a többi mutató sem alakult fényesen. Igaz, az eredményeket jelentősen befolyásolta a Sziget Kft., amely ebben az időszakban még csak költséget termelt, bevételt nem. Ezt kivéve a pakliból a pénzügyi mutatók már javulást mutatnak, ám még mindig minuszosak.

Az MTI által ismertetett friss dokumentumból az is kiderül, hogy az Event üzletág előtérbe helyezése mellett átszervezik az indoor, illetve a print és online üzletágat is, benne a Pesti Est, Est Lapok, Exit és TimeOut alkotta programajánló portfolióval. Ez azt is jelenti, hogy a most 80 százalékban birtokolt TimeOutot vagy eladják, vagy minimálisra csökkentik benne a tulajdonrészt.

Ahhoz, hogy az Est Médiába új életet lehessen lehelni, a becslések szerint 600-650 millió forintra lenne szükség. Ehhez egyfelől új részvények kibocsátására lenne szükség, másrészt nagymértékű létszámcsökkentésre számíthatnak a lejtmenetbe került társaságnál dolgozók. Eddig a karcsúsítás jegyében áprilisban eladták a NeoFM-et, majd a radiocafé is lapátra került májusban.