Szalay Dániel 2012. április 13.

7 százalékkal nőtt a reklámköltés globálisan

498 milliárd amerikai dollárt költöttek tavaly a világon, 7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban - állítja a Nielsen.

498 milliárd amerikai dollárt költöttek tavaly a világon. 7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban - állítja a Nielsen.

A Nielsen kutatása szerint legnagyobb mértékben, 18 százalékkal a ruházati cikkek hirdetési büdzséje növekedett, majd az egészségvédelem és kereskedelem következik 11, illetve 9 százalékkal.

A cég adatai szerint Európában 0,4 százalékkal csökkent a reklámköltés egyik évről a másikra. Az Amerikai Egyesült Államokban plusz 2 százalékot regisztrált a Nielsen, míg a több földrészen 11-12 százalék növekedést.

„Nehéz évnek bizonyult a világgazdaság számára 2011 is, amikor természeti katasztrófák, politikai felkelések, valamint a pénzügyi válság hullámzásai befolyásolták az USA és Nyugat-Európa helyzetét” – állapítja meg a Nielsen negyedévenként kiadott Globális Reklámpiaci Jelentése. – „Miután a tavalyi harmadik negyedévben megemelkedett a reklámköltés, a világ legnagyobb hirdetői óvatosabbak lettek. A negyedik negyedév 131 milliárd USA dollárral zárt, ami csak 6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi hasonló periódusban mért összeget”.

A cég szerint a sajtó minden ágában emelkedtek a reklámbevételek. A hirdetési piac 65 százalékát birtokló televíziónál, valamint a rádiónál plusz 10-10 százalékot, magazinoknál 2, újságoknál pedig 1 százalék többletet könyvelhettek el.

Kiemelkedik az internetes reklámköltéseknél a növekedés 24 százalékot mutatója, de a köztéri reklám és mozireklám pozíciója is erősödött.

A Nielsen kutatásának alapjául főleg négy jelentős médiatípus nyilvános hirdetési tarifái szolgáltak, de emellett külső források adataira is támaszkodtak.