2012. március 22.

70 milliárdos terjesztési bevétel a sajtópiacon

Az MLE első alkalommal közölt sajtópiaci összbevételi számokat. A hirdetési bevétel csökkent, a terjesztési pénzek a nagyobbak.

Az MLE első alkalommal közölt sajtópiaci összbevételi számokat. A hirdetési bevétel csökkent, a terjesztési pénzek a nagyobbak.

A korábbi külső becslések helyett idén saját tagjai adatközlésén alapuló bevételi összesítést közölt a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE). Ebben a - reklámtorta részét képező, a Médiapiac & Kutatás 2012 konferencia alkalmával bemutatott - hirdetési bevételek mellett a sajtópiac terjesztési bevételei is szerepelnek. Mint kiderült, 2011-ben a net-net reklámbevételek 41,663 milliárd forintot tettek ki, míg a lapeladásból 70 milliárd forint folyt be. Ez azt jelenti, hogy összességében 111 milliárdot tett ki a sajtó összbevétele.

A hirdetési bevételeket bevalláson és szakértői becslésen alapuló elemzéssel készítette az MLE szakértői csoportja. A net-net adatokat a barterek könyvelési értéken való figyelembevételével adták ki a kiadók. A bevételek közé számított minden, az adott termékben realizált hirdetési bevétel, legyen az hirdetés, támogatott megjelenés, behúzás vagy speciális melléklet. Önálló termékként kezeltek minden olyan kiadványt, amely önálló címmel, ISSN számmal avagy árushelyi megjelenéssel rendelkezett. A bevallás és becslés összesen  több mint 3500 címet ölelt fel, s a bevallott bevétel a teljes összeg közel 70 százalékát tette ki.

A szakmai szervezet tavaly áprilisban jelentette be, hogy új módszertant dolgoz ki a valós hirdetési bevételek sajtópiaci becslésére. Azután jutottak erre az elhatározásra, hogy megjelentek a 2010-re vonatkozó reklámpiaci becslések (MEC, MRSZ), amelyek kapcsán maguk az összeállítók is elmondták, hogy mind nehezebb a becslés a fragmentálódó piacon.

A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

1 napja

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)