2011. március 10.

8,4 százalékos bevétel-növekedés az RTL csoportnál

Elsősorban a nyugat-európai televíziós reklámpiacok erősödése hozott a vártnál jobb eredményeket a médiacsoportnál.

Elsősorban a nyugat-európai televíziós reklámpiacok erősödése hozott a vártnál jobb eredményeket a médiacsoportnál.

Éves összehasonlításban 8,4 százalékos bővülést követően 5,591 milliárd eurós bevételt ért el az RTL csoport a 2010-es üzleti évben. Az EBITA 39,6 százalékos növekedéssel 1,111 milliárdot tett ki, ez egyébként rekord érték, amely 195 millióval haladja az eddigi legmagasabb számot.

A vártnál jobb teljesítmény a nyugat-európai tévés reklámpiacok fellendülésének, csoportszinten pedig a német, holland, belga RTL-nek és a franciaországi M6 csoportnak köszönhető - közölte a médiatársaság.

Az RTL német cége 50,5 százalékos EBITA-javulást produkált 2009-hez képest, s közben a nézettségi versenyben is tartani tudta a vezető helyét az itthon a TV2-t birtokló ProSiebenSat.1 csoport ellenében. A holland RTL 52,8 százalékkal növelte EBITA-ját, míg a francia M6 esetében az arány 25,6 százalékos volt.

A francia rádiós ágazat EBITA-ja 60 százalékkal bővült, míg a FermantleMedia produkciós cég 7,5 százalékos bevétel-növekedés mellett 140 millió eurós EBITA-t könyvelhetett el. Utóbbi tevékenység különösen Észak-Amerikában és Franciaországban húzott bele tavaly.

Az online üzletág, beleértve az on-demand kínálatot is, 1,4 milliárd videó megtekintést hozott az RTL-nél Európa-szerte. Ez 2009-hez képest 46 százalékos ugrást jelent. A netes reklámbevételek 41 százalékkal bővültek, elsősorban a videóreklámok térnyerése nyomán. Az RTL csoport cégei 2010-ben több mint 60 mobilalkalmazást dobtak piacra, amelyek 10 millió letöltést produkáltak eddig.

Gerhard Zeiler, a médiacsoport vezérigazgatója elégedett az eredményekkel, ugyanakkor 2011-re a jelen körülmények mellett nem kívánt részletesebb előrejelzést adni, mivel még mindig sok a bizonytalansági tényező. Elmondta: az RTL csoport továbbra is óvatos marad, s az alaptevékenységek optimalizálására, illetve a növekedés felpörgetésére összpontosítanak, elsősorban az újmédiás területeken.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.