2011. március 10.

8,4 százalékos bevétel-növekedés az RTL csoportnál

Elsősorban a nyugat-európai televíziós reklámpiacok erősödése hozott a vártnál jobb eredményeket a médiacsoportnál.

Elsősorban a nyugat-európai televíziós reklámpiacok erősödése hozott a vártnál jobb eredményeket a médiacsoportnál.

Éves összehasonlításban 8,4 százalékos bővülést követően 5,591 milliárd eurós bevételt ért el az RTL csoport a 2010-es üzleti évben. Az EBITA 39,6 százalékos növekedéssel 1,111 milliárdot tett ki, ez egyébként rekord érték, amely 195 millióval haladja az eddigi legmagasabb számot.

A vártnál jobb teljesítmény a nyugat-európai tévés reklámpiacok fellendülésének, csoportszinten pedig a német, holland, belga RTL-nek és a franciaországi M6 csoportnak köszönhető - közölte a médiatársaság.

Az RTL német cége 50,5 százalékos EBITA-javulást produkált 2009-hez képest, s közben a nézettségi versenyben is tartani tudta a vezető helyét az itthon a TV2-t birtokló ProSiebenSat.1 csoport ellenében. A holland RTL 52,8 százalékkal növelte EBITA-ját, míg a francia M6 esetében az arány 25,6 százalékos volt.

A francia rádiós ágazat EBITA-ja 60 százalékkal bővült, míg a FermantleMedia produkciós cég 7,5 százalékos bevétel-növekedés mellett 140 millió eurós EBITA-t könyvelhetett el. Utóbbi tevékenység különösen Észak-Amerikában és Franciaországban húzott bele tavaly.

Az online üzletág, beleértve az on-demand kínálatot is, 1,4 milliárd videó megtekintést hozott az RTL-nél Európa-szerte. Ez 2009-hez képest 46 százalékos ugrást jelent. A netes reklámbevételek 41 százalékkal bővültek, elsősorban a videóreklámok térnyerése nyomán. Az RTL csoport cégei 2010-ben több mint 60 mobilalkalmazást dobtak piacra, amelyek 10 millió letöltést produkáltak eddig.

Gerhard Zeiler, a médiacsoport vezérigazgatója elégedett az eredményekkel, ugyanakkor 2011-re a jelen körülmények mellett nem kívánt részletesebb előrejelzést adni, mivel még mindig sok a bizonytalansági tényező. Elmondta: az RTL csoport továbbra is óvatos marad, s az alaptevékenységek optimalizálására, illetve a növekedés felpörgetésére összpontosítanak, elsősorban az újmédiás területeken.

Ezt az 5 dolgot rontják el a cégek a weben

7 órája

A vállalatok számára az online tér kiemelt fontosságú marketingeszköznek számít, hiszen a cég az interneten keresztül tudja bemutatni magát, építeni a márkáját.