2011. július 07.

8,8 százalékkal nőtt a reklámköltés az első negyedévben

A Nielsen listaáras adatai szerint a tévé húzta elsősorban a globális reklámpiacot. Európa produkálta a legkisebb piacbővülést.

A Nielsen listaáras adatai szerint a tévé húzta elsősorban a globális reklámpiacot, a sajtón belül a magazinok tudtak messze jobban bővülni. Európa produkálta a legkisebb piacbővülést, mindössze 2,9 százalékot, a növekedés motorja így inkább Latin-Amerika és az Ázsia-Csendes-óceáni térség volt. A feltörekvő piacok bővülése ellenére továbbra is az Egyesült Államok a világ elsőszámú médiapiaca.

8,8 százalékkal nőtt 2011 első negyedévében a listaáras reklámköltés világszerte, amely így elérte a 118 milliárd dollárt - derül ki a Nielsen friss adataiból. A bővülést a mért médiumok közül elsősorban a televízió hajtotta. A tévé 11,9 százalékkal bővült, melyet a rádió (8,5%), illetve a magazinok ( 6,4%) követtek. A napilapok 1 százalékkal tudták növelni listaáras bevételeiket.

Ezzel a teljesítménnyel a tévé költésekből kihasított részaránya 65%, ami azt jelzi, hogy továbbra is ez az elsőszámú médiatípus globálisan. Randall Beard, a Nielsen egyik globális vezetője szerint továbbra is költséghatékony megoldás a televízió, főleg a feltörekvő piacokon.

A kutatócég elmúlt hónapokban publikált elemzései azt mutatják, hogy a legnagyobb reklámpiacnak számító Egyesült Államokban többet tévéznek, mint valaha, a nők pedig világszinten leginkább e médiumban keresnek termékinformációkat - tette hozzá.

Miközben a legnagyobb növekedést Ázsia és Latin-Amerika produkálta, 12,4; illetve 11 százalékkal, addig a világ elsőszámú médiapiaca még mindig az Egyesült Államok, amely 5,8 százalékkal több listáras bevételt könyvelhetett el, mint egy évvel korábban. Az amerikai reklámpiacon így 27 milliárd dollár fordult meg a vizsgált időszakban.

Miközben mind a négy mért hagyományos médium nőni tudott valamilyen mértékben globálisan, az érett piacokon már nem alakult ilyen fényesen a helyzet. Amerikában a tévé, a rádió és a magazinok tudták magukat tartani, ám a napilapok több mint 10 százalékkal estek. Nyugat-Európában szintén csökkent az utóbbi szegmens, igaz, csak 1,6 százalékkal. Európa egészében sem hasított, a növekedés a legkisebb volt a világon, mindössze 2,9 százalék.