2013. július 10.

83 százalékkal bővült a globális mobilreklám-piac

A legnagyobb ugrást a kereső produkálta, de nem sokkal marad el mögötte a display szegmens sem.

A legnagyobb ugrást a kereső produkálta, de nem sokkal marad el mögötte a display szegmens sem.

Brutális bővülés

6,9 milliárd euró, azaz a 2011-es értéknél 82,8 százalékkal több pénz áramlott a mobilreklám szegmensbe tavaly - derül ki az IAB Europe, a US IAB Mobile Marketing Center of Excellence és az IHS közös kutatásából.

A növekedés minden szegmensben óriási volt: a search 88,8 százalékkal, a display 87,3 százalékkal vonzott több pénzt, de az üzenetküldésből származó bevételek is 40 százalékkal haladták meg az előző évi értékeket.

2012-ben a teljes költés 52,8 százalékát, azaz 3,6 milliárd eurót a kereső szegmens tette ki, melyet 38,7 százalékos részesedéssel követett a display.

 

A fejlett piacok húzták a növekedést

Ha régiónkénti bontásban vizsgáljuk a piacot, akkor azt látjuk, hogy szűken, de az Ázsia-Csendes-óceáni térség áll az élen 40,2 százalékos (2,769 milliárd euró) részesedéssel, melyet Észak-Amerika követ 39,8 százalékkal és 2,743 milliárd euróval. Ami Európát illeti: a kontinens nyugati fele 16,9 százalékos piacrészt mondhat magáénak, míg régiónk 1,3 százalékot.

A legnagyobb növekedést az érett piacok produkálták 2012-ben: Észak-Amerikában 111 százalékos, míg Nyugat-Európában 91 százalékos bővülést ért el a piac éves összehasonlításban. Régiónk 69 százalékos növekedése szintén imponáló, s alig marad el a mérték a latin-amerikai 71 százaléktól.

 

Egyre több idő, egyre több pénz

A gyors ütemű bővülés mögött elsősorban az okostelefon-használat és a 3G/4G hálózatok elterjedése áll. A felhasználók egyre inkább megbarátkoznak az eszközökkel, jobban kihasználják a bennük rejlő funkcionális lehetőségeket, így nő a mobilozással töltött idő is.

Ez a korábbiaknál jobb lehetőséget kínál a hirdetőknek is, akiket a mobilhirdetési-hálózatok egyre jobban ki tudnak szolgálni: javulnak a célzási lehetőségek és konszolidálódik a kínálat is - áll az elemzésben.

 

Ekkora a mobil a magyar piacon

Az IAB Hungary márciusi adatai szerint 2012-ben (nettó) 896 millió forint jutott mobilreklámra, ami 2,5 százalékos részesedésnek felel meg a digitális reklámpiac egészéhez viszonyítva. 2011-ben még 740 millió forintott költöttek el a hirdetők ebben a szegmensben.

A hazai érdekvédelmi szervezet még tavaly augusztusban mobilhirdetési ajánlást is kiadott. Ennek célja a hazai piacon használt reklámformátumok egységesítése volt, ami az elvárások szerint egyszerűbbé és költséghatékonyabbá teszi a mobilkampányok elindítását.

 

A teljes kutatási jelentés elérhető ezen a linken: http://www.iabeurope.eu/files/1313/7338/0548/Global_Mobile_Presentation_2013_FINAL_09_07.pdf