2012. augusztus 13.

93% szerint recesszióban vagyunk

Ez nagyobb arány, mint amit tavaly mért a Nielsen. A magyarok lettek Európában a legspórolósabbak.

Ez nagyobb arány, mint amit tavaly mért a Nielsen. A magyarok lettek Európában a legspórolósabbak.

Százból 93 magyar gondolja úgy, hogy gazdaságunk recesszióban van, ami magasabb arányt jelent, mint a tavalyi 86% - derül ki a Nielsen adataiból. Bár ez növekvő pesszimizmust jelent és messze magasabb, mint az európai 71 százalékos átlag, de vannak még nálunk is borulátóbbak: arányuk Olaszországban (98), Horvátországban (97), Spanyolországban (96), Portugáliában (95) és Írországban (94) a legmagasabb. Érdekes, hogy a görögök optimistábbak nálunk és a fenti országoknál is, a maguk 91 százalékával. Nem meglepő, hogy legkisebb arányban a norvégok (18 százalék), a svájciak (41), a németek, az osztrákok és a svédek (44-44) gondolják gazdaságukat recessziósnak.

Hogy a következő tizenkét hónapban jöhet-e kilábalás, mindössze 3 százalék válaszolt igennel, 12 százalék nem tudja, azaz 85% nem bízik a javulásban. Ennek fényében nem csoda, hogy a magyarok 91 százaléka változtatott háztartása költségein a spórolás érdekében. Az európai átlag ezzel szemben 64%. Ezen belül viszont nemcsak mi lettünk spórolósabbak: a görögök 89, az olaszok 84, a portugálok 81, illetve az írek és spanyolok 80-80 százaléka kapcsolt át otthon válság költségvetésre.

Arra a kérdésre, hogy ha otthon 10 százalékkal több pénz állna rendelkezésre, akkor mire menne a plusz pénz, a magyarok elsősorban azt válaszolták, hogy félretennének. Ezt az élelmiszer-vásárlás, ruházkodás, az utazás, nyaralás, a lakhatás, a piehnés-szórakozás és a tanulás követik. Az európai országok fogyasztóinak válaszaiban átlagosan a megtakarításra jut a legnagyobb arány, majd az utazás-nyaralás, az öltözködés és az otthoni fogyasztásra szánt élelmiszer és ital következik.