Az új Nike Zoom Vaporfly Elite Flyprint az első olyan cipő, amelynek felsőrészét a Nike Flyprint 3D nyomtatásos technológiájával alkottak meg. A felsőrész fejlesztése a sportoló adatainak felmérésével kezdődik, majd ezek alapján (számítógépes tervezőeszközök segítségével) kiszámítják az anyag ideális összetételét és felépítését. Az innováció felhasználásával elsőként megalkotott Nike Zoom Vaporfly Elite Flyprint futócipő a kenyai hosszútávfutó, Eliud Kipchoge lábán debütál élesben az idei londoni maratonon.

Tavaly májusban a Nike Breaking 2 kísérletében Eliud Kipchoge jutott legközelebb a maratonfutás 2 órás rekordjának megdöntéséhez, és ugyan sikerült minden korábbi eredményhez képest rövidebb időt elérnie, a kétórás lélektani határról 25 másodperccel lemaradt. Az új technológia a sportoló rekordkísérletből származó visszajelzéseire alapszik, így mind a szakma, mind a futás rajongói kíváncsian várják, hogy teljesít majd Kipchoge április 22-én, Londonban.

Eluid Kipchoge - Nike
Eluid Kipchoge futás közben - Nike

A kiemelkedő nyomtatási teljesítmény révén az előállítás rövidebb idő alatt valósul meg, a fúziós keresztmetszéseknek köszönhetően pedig a nyomtatott textil egyik legnagyobb előnye a precíz illeszkedés – a Nike Zoom Vaporfly Elite Flyprint prototípusok 16-szor gyorsabban készültek el, mint bármely korábbi technológia alkalmazásával, 11 grammal könnyebbek az elődjeiknél és a szellőzésük is jelentősen javult.

Nike Zoom Vaporfly nyomtatás közben - Nike
Nike Zoom Vaporfly nyomtatás közben - Nike

A tervezés szempontjából a technológia előnye kétoldalú: a hagyományos textilekkel szemben a szálak egyenként módosíthatók, míg maga a konstrukció érintetlen marad, az előállítás gyorsasága pedig a tesztelési és ellenőrzési ciklust is jelentősen lecsökkenti.

A nyomtatott cipő elemek - Nike
A nyomtatott cipő elemek - Nike

A nyomtatott textil akadály nélkül alkalmazható más anyagokkal együtt is, a Flyknit szálak például hő hatására tökéletesen összefonódnak a Flyprint anyaggal, így nincs szükség a komponensek ragasztására és összevarrására. A Nike Zoom Vaporfly Elite Flyprint talpában az elődjeihez hasonlóan a Nike ZoomX hab biztosítja a kényelmes párnázást, a cipő dinamizmusáért és hajlékonyságáért pedig továbbra is a teljes hosszába épített karbonlemez felel.

 

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.