A 2019 Dow Jones Fenntarthatósági Index, amely a vállalatok fenntarthatósági teljesítményét mérő globális mutató, alapján Európában a vállalat áll az élen az üdítőitalgyártók ranglistáján.

A vállalat összességében 90 pontot kapott: maximális pontszámot ért el 11 kategóriában és további kilencben mutatott fejlődést az elmúlt évben. Mindezek alapján, idén a vállalat a második helyet szerezte meg a globális ranglistán.

Az eredményeket értékelve, Zoran Bogdanovic, a vállalat elnökvezérigazgatója elmondta:

Nagy megtiszteltetésnek tartjuk a helyezésünket. Büszkék vagyunk arra, hogy a munkatársaink és a vevőpartnereink elkötelezettsége a fenntartható működés iránt ismét meghozta ezt az elismerést. Tisztában vagyunk ugyanakkor azzal, hogy ez csupán egy pillanatképet rögzít. A valóságban folyamatosan meg kell dolgoznunk az eredményeinkért, és mindig új kihívásokkal szembesülünk. Ezért helyezünk olyan nagy hangsúlyt arra, hogy a fenntarthatósági céljainknak következetesen és hosszútávon legyünk képesek megfelelni.

2018-ben ezek a fenntarthatósági intézkedések járultak hozzá a pontszámainkhoz:

• Elérték céljainkat a széndioxid kibocsátás terén, hiszen a 2010-es értékhez képest 25 százalékkal csökkentették széndioxid kibocsátásukat a teljes értékláncunkon belül, két évvel hamarabb, mint ahogy azt előzetesen várták (a céldátum 2020 volt).

• A dolgozói elkötelezettségi felmérésen 88 százalékos eredményt értek el, ami meghaladta a FTE 100 vállalatok átlagát.

• A vezetői pozíciók 37 százalékát töltik be nők, a cél 2025-ig az 50 százalékos arány elérése.

• A 3,237 millió eurónyi beszerzési költségük 98 százalékát helyben költik el, amivel a helyi foglalkoztatást és a helyi vállalkozásokat erősítik azokban az országokban, ahol jelen vannak. Emellett, 328 millió euró adót is fizetnek ezekben az országokban, ezzel támogatva az országok gazdaságát.

• 2018-ban 7,9 millió eurót költöttel a helyi közösségeket támogató programokra. Ennek több mint egyharmadát fordították a legfontosabb társadalmi felelősségvállalási programukra, az #énjövőmre.

• A gyártásban, a palackozóhelyeinken összességében 22 százalékkal csökkentették a vízfelhasználásukat a 2010. évi értékhez képest.

• A piacaikon újrafelhasznált elsődleges csomagoló anyagaink 45 százalékát gyűjtötték vissza.

A vállalat 2018 szeptemberében hirdette meg 2025-ös fenntarthatósági céljait, amelyek hat fő területre koncentrálnak: a károsanyag-kibocsátás csökkentésére, a vízfelhasználás csökkentésére és a fenntartható vízgazdálkodásra, a Hulladékmentes Világ projektjükre, az alapanyagaik fenntartható forrásból való beszerzésére, az egészséges táplálkozásra, valamint a munkatársaik és közösségeik jólétére.