2011. április 12.

A Comcast a világ legnagyobb médiavállalkozása

Egy német összesítés szerint az amerikai Comcast kábeltelevíziós birodalom a világ első számú médiavállalkozása.

Egy német összesítés szerint az amerikai Comcast kábeltelevíziós birodalom a világ első számú médiavállalkozása, melyet a Walt Disney és a News Corp. követ. A legnagyobb európai médiacsoport, a Bertelsmann a nyolcadik helyre volt jó a tavalyi forgalom alapján kialakított top50-es listán. Először került fel a listára a Yahoo! és nagyot ugrott a brazil Globo is.

Az Institut für Medien- und Kommunikationspolitik (IfM) adatai szerint a Comcast annak köszönheti első helyezését, hogy magába olvasztotta az NBC Universal médiakonszernt, s ennek nyomán egy 41,36 milliárd euró éves forgalmú cég jött létre.

A második helyezett a régi világelső, a 28,71 milliárd eurós forgalmú Walt Disney lett. Dobogóra került még a Murdoch féle ausztrál bejegyzésű News Corp., melynek 2010-es forgalma 24,72 milliárd eurót ért el, míg a negyedik és ötödik helyezés a Viacom/CBS és a 2008-ig hosszú éveken át vezető médiaóriásként elkönyvelt Time Warner cégeknek jutott 20 milliárd eurót valamivel meghaladó forgalmuk okán.

Az IfM kiszámolta, hogy a világ ötven vezető médiacégének tavaly egészében 8 százalékkal nőtt a forgalma, elérve a 378,24 milliárd eurós nagyságrendet. Az új ötvenes toplistán első ízben szerepel a Yahoo, aamely azonnal a 23. helyre jött fel 4,77 milliárd euróval felérő forgalmával. Nagyobb ugrást hajtott még végre a listán az egy évvel korábbihoz képest a brazil Globo konszern: a 36. helyről a 27.-re kúszott fel 4,46 milliárd eurónak megfelelő forgalmával.

Európa legnagyobb médiacége, a Bertelsmann a világlista 8. helyét foglalja el. Mögötte a Vivendi, mint a kettes számú európai médiakonglomerátum következik.