2014. június 02.

A Discovery Communications az Eurosport International többségi tulajdonosa

Az Eurosport többségi részesedésének megszerzésével már sporttartalmakat is szolgáltató Discovery Communications megerősítette helyét a pay-TV piacon.

Az Eurosport többségi részesedésének megszerzésével már sporttartalmakat is szolgáltató Discovery Communications megerősítette vezető helyét a pay-TV műsorszolgáltatók között.

A Discovery Communications május 30-án véglegesítette Európa legnagyobb sportműsorokat sugárzó médiacsoportja, az Eurosport International többségi részvényhányadának megvásárlását. A TF1 csoporttal 2012 decemberében megkezdett stratégiai partnerség keretében a Discovery 20%-ról 51%-ra növelte részesedését az Eurosportban.

A Discovery 1989-ben egyike volt az első olyan amerikai médiavállalatoknak, melyek elindították csatornáikat Európában és az azóta eltelt 25 évben folyamatos és jelentős befektetésekkel építette nemzetközi hálózatát. Az Eurosport hat pay-TV csatornájával – Eurosport, Eurosport HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport Asia-Pacific és Eurosportnews – kiegészülve a Discovery Communications már több mint 210 televíziós csatornát működtet világszerte, amelyek együttesen 2,7 milliárd előfizetőhöz jutnak el.

“Izgalmas nap ez a világ első számú pay-TV műsorszolgáltatója, a Discovery Communications számára. Az Eurosport tökéletes stratégiai választás, amely elősegíti piaci részesedésünk növelését, szorosabbra fűzi a viszonyt hirdetőinkkel és műsorterjesztő partnereinkkel, valamint további »kihagyhatatlan« műsorokat kínál nézőinknek világszerte – mondta David Zaslav, a Discovery Communications elnök-vezérigazgatója. – Az Eurosport népszerű sporttartalmait a Discovery nemzetközi márkáival és helyi tapasztalataival ötvözve eredményesebben használhatjuk ki a pay-TV nemzetközi növekedését, és részvényeseink számára hosszú távon biztosíthatjuk az értékteremtést.”

A Discovery hosszú távú stratégiai döntéseket és célzott befektetéseket tervez annak érdekében, hogy tovább erősítse és szélesítse a Eurosport sportműsorainak és szolgáltatásainak körét , és ezáltal tovább gyarapítsa az Eurosport elérését és nézőszámát. Ezért a Discovery az Eurosport vezetőségével és munkatársaival együtt hosszú távú üzleti tervet dolgoz ki, amely a lehető legjobban használja ki az Eurosport csatornáiban rejlő lehetőségeket a Discovery nemzetközi hálózatán belül.

Az Eurosport International végleges vételára az Eurosport Group 902 millió euróra becsült vállalatértékén alapult. A csoportértékelésből levonták az Eurosport France (85 millió euró) értékét. A TF1 előre láthatólag legalább 2015. január elsejéig megtartja az Eurosport France-ban lévő 80%-os részesedését. A bejelentés nem érinti a Discovery és a TF1 közötti eredeti megállapodás további két elemét: a Discovery 20%-os részesedését a TV Breizh, Histoire, Ushuaïa TV és Stylía nevű csatornákban, valamint a produkciós együttműködést a TF1 csoporttal. A TF1 megtartja eladási opcióját az Eurosport International-ben megmaradt 49%-os részesedésére, amellyel a Discovery 100%-ig növelheti tulajdoni hányadát.