A közösségimédia-óriás macska-egér játékot játszik az Adblock Plusszal.

Miután a reklámblokkolás a közösségi médiát is elérte, augusztus elején a Facebook átalakította a kódját, amely innentől nem különböztette meg a reklámokat az egyéb tartalmaktól. Cserébe lehetővé tette, hogy a felhasználók maguk válasszák meg a hirdetési preferenciáikat, például kikapcsolhassanak egyes témákat vagy kizárják, hogy az ügyféllistáikat reklámozásra használó cégek elérjék őket ezen a felületen. Egyúttal új, kevésbé zavaró, a felhasználói élményt előmozdító hirdetési formátumok kialakítását is tervbe vették.

A reklámblokkolókkal szemben azzal érvelnek, hogy egyrészt azok gyakorlata, miszerint fizetés ellenében egyes reklámokat mégis átengednek, legalábbis megtévesztő, másrészt pedig a minőségi újságírás és online szolgáltatások biztosításához szükség van a reklámbevételekre. ráadásul a Facebook küldetésének részét képezi, hogy „kapcsolatot teremt az emberek és a vállalkozások között”, amelyet nyilvánvalóan akadályoznak a blokkolók.

Az Adblock Plus fejlesztői közösségének mindössze két napjába telt, hogy az álláspontjuk szerint „a sötét oldalra állt” Facebook új kódjában is lehetővé tegyék a reklámblokkolást. A Facebook erre először egy közleményben reagált, mely szerint az új blokkoló nem csak a reklámokat, de az ismerősök és egyes oldalak posztjait is letiltja, ezzel tönkretéve a felhasználói élményt. Majd órákon belül megszületett az Adblock Plus új kódját semlegesítő kód is. Azóta néhány óránként érkeznek az üzenetek mindkét oldal új lépéseiről a macska-egér küzdelemben. Az Adblock Plus szerint ők „csupán az emberek akaratát kényszerítik ki”, mert „a felhasználók szabad akaratába még a Facebook sem taposhat bele fenntartható módon”. Legalábbis szerintük az internetnek nem így kellene működnie.