Szalay Dániel 2013. június 25.

A Google, a Prezi és az espell bevállalja

Szövetkezett a Google, a Prezi és az espell, hogy felhívják a figyelmet a nyitottság, a tolerancia szükségességére. Már vannak csatlakozók is.

Szövetkezett a Google, a Prezi és az espell, hogy felhívják a figyelmet a nyitottság, a tolerancia szükségességére. Pedig a rizikó nagy, hiszen Magyarországon rendkívül erős például a melegek elutasítottsága, ami elvben akár a cégek imidzsére is negatív hatással lehetne az elutasítók körében. De nem csak a ″meleg ügyet″ tűzik zászlajukra. A Nyitottak vagyunk kezdeményezéshez egyébként máris több mint 20 cég, szervezet csatlakozott.

Egy budapesti kávéházba invitálta a Nagymező utcába a Google Magyarország, az espell és a Prezi az újságírókat hétfőn. Az eseményt megelőzően pár perccel még a Budapest Pride szóvivője beszélgetett ugyanitt a hamarosan megrendezendő idei melegfelvonulásról újságírókkal. Hanzli Péter aztán kiült az újságírók közé, helyét pedig a már említett három cég illetékesei vették át, hogy bejelentsék, közösségi kezdeményezést indítottak Magyarországon a nyitottságért, Nyitottak vagyunk névvel, amihez máris több mint 20 cég és szervezet csatlakozott, köztük olyan nevek mint például a Morgan Stanley, több magyar startup és a TASZ.

Kérdésünkre, hogy a hétköznapokban miket csinálnak majd, a Google Magyarország szóvivője, Schuster Richárd azt válaszolta, hogy az együttműködés első eredménye egy honlap, a nyitottakvagyunk.hu, ahol bárki csatlakozhat is a kezdeményezéshez. Július 6-án pedig kamionnal is képviseltetik magukat a melegfelvonuláson, hogy a toleranciát ünnepeljék, de valószínűleg más eseményeken is megmutatják magukat.

Nem tartanak az előítélettől

Arra a felvetésre, hogy nem tartanak-e attól, hogy például az LMBTQ kérdés zászlajukra tűzésével egy igen rázós kérdést vállalnak fel, hiszen a társadalomban - így valószínűleg ügyfeleik között is - sokan elutasítók a melegekkel szemben (felvonulásaikat az elmúlt években rendre megpróbálták a hatóságok betiltani, de előfordult az is, hogy fizikai atrocitás érte a homoszexuális tüntetőket), a nyitottakvagyunk.hu életrehívói azt mondták, hogy cégeik a sikerüket annak is köszönhetik, hogy kellően nyitottak, nem csak új ötletekre, szokatlan megoldásokra, de egymásra és a világra is. Nyitott vállalatokként pedig alapvető értéknek tekintik, hogy munkatársaikat és partnereiket kizárólag tetteik és teljesítményük alapján ítélik meg, tekintet nélkül életkorra, nemre, nemi identitásra, szexuális orientációra, nemzeti, etnikai hovatartozásra vagy származásra, politikai meggyőződésre, fizikai és egyéb adottságokra. Ahogy a Prezi vezetője mondta, ennek a gondolkodásnak köszönhető az, hogy munkatársaiknak nem kell otthon hagyniuk a személyiségük egy részét. "A Prezi magyar alapítású cég többségében magyar munkavállalókkal, de 22 országból dolgoznak tehetségek, a befogadás és a nyitottság a munkavállalók együttműködésének egyik legfontosabb motívuma, enélkül nem lehetne fenntartható. Igyekszünk a legtehetségesebb embereket megnyerni az egész világból, hogy erősítsék a Prezi csapatát, ezért létfontosságú, hogy a sokszínűséget mindenki alapértéknek tekintse. A versenyképességünk múlik ezen." Ezzel függ össze, hogy a Prezi évek óta résztvevője a Budapest Pride-nak. A nemritkán botrányokkal kísért eseményen való részvételük miatt eddig szerencsére mégse észlelték, hogy ebből bármilyen hátránya lett volna a cégnek. Ezenkívül egyébként romák számára is mentorprogramot indítottak: roma gyerekeket tanítanak programozni, hogy versenyképes tudáshoz jussanak.

Az espell a tavalyi Gay Pride-hoz időzítve vállalati toleranciakampányt folytatott, amelynek részeként céges színekben vettek részt a meneten is. Ők se tapasztalták, hogy ez rontott volna a megítélésükön. Egyébként esélyegyenlőségi programjuk további részeként rendszeresen szerveznek gyűjtést hajléktalanok számára, valamint patronálnak egy halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó nevelőotthont.

A Google Magyarország szóvivője azt mondta, hogy a sokszínűség és a nyitottság azért is fontos, mert a szolgáltatásaik világszerte elérhetők, ráadásul a világ sokszínűségét is bele kell foglalniuk mindenbe, amit készítenek. "A Google-nél éppen ezért nem csak elfogadjuk és eltűrjük a sokszínűséget, hanem támogatjuk és ünnepeljük azt." A Google többek között mozgáskorlátozottaknak hirdet ösztöndíjprogramot, de rendszeres résztvevője a világ nagyvárosai Pride meneteinek is. "Dolgozunk az LMBT közösségért Latin-Amerikában, Észak-Amerikában a nőknek és a fekete közösségeknek szóló fejlesztő programokat indítunk, Ázsiában az internetes női vállalkozókat támogatjuk” - emelt ki néhány dolgot Schuster Richárd.

A cikk szerzője Szalay Dániel

Nézze meg Szalay Dániel teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.


A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

21 órája

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)