2016. július 14.

A Google a kalózkodás ellen

A YouTube Content ID rendszerén keresztül már 2 milliárd dollárt fizettek ki a jogtulajdonosoknak és az online kalózkodás elleni technológiát is fejlesztik.

A Google blogbejegyzése szerint a Content ID rendszer – melyen keresztül immár a szerzőijog-menedzsment 98 százaléka zajlik – túlmutat a jogsértő tartalmak értesítés alapú eltávolításán és lehetővé teszi a jogtulajdonosok számára, hogy saját maguk kövessék a tartalmaik sorsát.

A rendszer arra is lehetőséget ad, hogy az eredeti jogok tulajdonosai monetizálják a tőlük független megjelenéseket: a tartalomtulajdonosok 90 százaléka (a zeneiparban 95%) választja ezt az opciót.

A Google Play eddig 7 milliárd dollárt fizetett ki a fejlesztőknek, a YouTube pedig több mint 3 milliárd dollárt a zeneiparnak.

A Google keresési találatainak túlnyomó többsége már a jogszerűen működő oldalakra mutat, míg a problémás linkek közül napi több milliót monitoroznak és átlagosan 6 óránál rövidebb idő alatt kezelik is a bejelentéseket. A többször jelentett oldalakat a kereső le is tiltja a találatok közül.

A rosszindulatú site-okat a pénzforrásaiktól is megpróbálják elvágni: 2012 óta több mint 91 000 oldalt tettek feketelistára az AdSense rendszerben, jelenleg pedig az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Olaszországban és Ázsiában is együttműködnek a hirdetési piac szereplőivel annak érdekében, hogy kialakítsák és megosszák a legjobb gyakorlatokat, valamint emeljék az online hirdetési ipar általános színvonalát.