2016. november 23.

A Henkel nyerte az országos Zöld Béka-díjat

A Zwack Unicum Nyrt. pedig egyedi jelentésének köszönhetően az „Innovatív formai megoldásért” különdíjat kapta.

A Deloitte Magyarország 2000-ben alapította a vállalatok környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalását és eredményeit tükröző jelentések díjazását. A Zöld Béka-díj ezalatt a 16 év alatt regionális elismeréssé nőtte ki magát, ezzel is igazolva, hogy a pénzügyi eredményesség mellett egyre nagyobb jelentőséggel bír egy-egy vállalat felelősségvállalási kultúrája is. A résztvevők az előző egy vagy két pénzügyi évet lefedő társadalmi, társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos jelentésekkel, fenntarthatósági jelentésekkel, illetve integrált jelentésekkel pályázhattak.

A Zöld Béka-díjat országos és közép-európai szinten is kiosztják. Az országos szinten díjazott jelentések – így a Henkel Magyarország Kft. és a Zwack Unicum Nyrt. jelentései is – automatikusan részt vesznek a regionális szintű megmérettetésen is.

„A Henkel Magyarország Kft. jelentése nagyon érett és jól átgondolt jelentéstételi módszertant és fenntarthatósági stratégiát tartalmaz, amelyet számos esettanulmányon keresztül szemléltet. Mindemellett kiváló, kiterjesztett (augmented) digitális és online tartalommal bír. Kétségtelenül példás munka. A Zwack Unicum Nyrt. jelentése a lényeges információk kiemelésére és közvetítésére szánt infografikák használatával tűnik ki. Egyedisége mellett nem csak a GRI G4 feltételrendszerének felel meg, hanem könnyen átlátható és a fenntarthatósági stratégia is jól nyomon követhető az olvasó számára. Erős társadalmi és szociális elköteleződést mutat és nagy hangsúlyt helyez az etikus üzleti magatartásra is” – mondta a hazai nyertesekről Lukács Ákos, a Deloitte Fenntarthatósági és klímaváltozási üzletágának vezetője.

Az anyagoknak a GRI G3.1, a GRI G4, IIRC, a 2014/95/EU irányelv, az ENSZ Global Compact, az ISO 26000, illetve egyéb irányelvek szerint elkészített jelentésnek kellett lenniük. A díjra állami és magáncégek, alapítványok, valamint egyetemek egyaránt pályázhattak. A cégek a jelentéseket országos szinten az adott ország nyelvén és angolul is benyújthatták.

Az elbírálási követelményeknek különösen egy 2017-től életbe lépő európai uniós rendelkezés tükrében van komoly jelentőségük, amely elő fogja írni a legnagyobb uniós cégek számára, hogy nem pénzügyi jelentéseket is készítsenek.

„Miként arra a Deloitte CSR menedzserek körében végzett, 2015-ös felmérése is rámutat, a közép-európai menedzserek 76%-a látja pozitívan a felelős vállalatirányítás alakulását a következő néhány évben. 63%-uk szerint pedig a 2017-től életbe lépő uniós irányelv pozitívan fogja befolyásolni az unió országaiban működő vállalatok nem pénzügyi jelentéseinek minőségét. Mindez erősíti a befektetők bizalmát, átláthatóbbá teszi az üzleti modellt, a stratégiát és az esetleges kockázatokat, továbbá új üzleti lehetőségek felkutatásában is segíthet. Azt látjuk, hogy egyre több közép-európai vállalat készít nem pénzügyi és integrált jelentéseket, azonban még mindig sok a teendő ezen a téren. A fenntartható fejlődéssel kapcsolatos tanácsadás ezért is foglal el kiemelt helyet a Deloitte által kínált lokális és globális szolgáltatások között" – hangsúlyozta Lukács Ákos.

Változik a tápszerek reklámozásának szabálya

22 órája

Február 22-től hatályba lép a speciális gyógyászati célra szánt tápszerekre vonatkozó jogszabály, amely szerint nem tartalmazhat egészségre gyakorolt állítást a reklám.