Szalay Dániel 2013. július 18.

A Lenovo átvette a vezetést

Az IDC és a Gartner legfrissebb felmérése szerint a Lenovo a világ első számú PC gyártója lett.

Az IDC és a Gartner legfrissebb felmérése szerint a Lenovo a világ első számú PC gyártója lett.

Az IDC jelentése szerint 2013 második pénzügyi negyedében a PC gyártó elérte a 16,7 százalékos piaci részesedést, ami 1,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi értéknél.

Egyébként a Gartner is 16,7 százalékos részesedést mutatott ki a Lenovonak a szóban forgó negyedévre, az előző negyedévi 14,9 százalék, valamint a tavalyi második negyedéves 14,9 százalék után. A széles körben elfogadott piaci összesítések alapján első ízben jelenthető ki, hogy a Lenovo egyértelműen világelső pozíciót szerzett a PC-piacon.

Egyre erősebbek Kínán kívül is

A Lenovo 2013. március 31-vel zárult pénzügyi évében az IDC szerint a kínai cég rekord növekedést ért el a globális PC-piacon és tizenhat egymást követő negyedévben gyorsabban nőtt, mint maga a világpiac. A hét legnagyobb felvevőpiac közül háromban – Kínában, Japánban és Németországban megszerezte az első helyet, emellett 39 országban tudott kétszámjegyű piaci részesedést felmutatni.

A Lenovo bevételeinek ma már több mint a fele Kínán kívülről származik. Miközben jelentős mennyiségben szállít és forgalma is folyamatosan növekszik, a cég profitabilitása is rekordmagasságokba emelkedett, köszönhetően a tavalyi év 34 százalékos bevételnövekedésének.

Mindemellett a Lenovo gyorsította a tempót, hogy a meghatározó szereplője legyen a PC Plus területnek is. Ennek nyomán az okos eszközök világpiacán 5,9 százalékos részesedéssel a harmadik helyet szerezte meg. A cég Kínában, ami a világ legnagyobb PC+ piacának számít a második legnagyobb okostelefon- és táblagép-szállító. Ez utóbbi két igen gyorsan növekvő szegmensből származik a cég bevételeinek már több mint a 10 százaléka.

„A sikerért mind a vevőinknek, mind a globális csapatunknak hálásak vagyunk. Ráadásul miközben a PC-piac soha nem látott nehéz időszakot él át, a Lenovo nemcsak növelni tudta a részesedését, hanem jelentősen javítottuk a profitabilitásunkat és még több innovatív terméket tudtunk bevezetni minden piaci szegmensben. A PC-piaci elsőségért folyó küzdelemben mindig vannak hullámhegyek és –völgyek. Szilárd meggyőződésem ugyanakkor, hogy még mindig van lehetőség a további nyereséges növekedésre és újabb úttörő jellegű innovációkra a globális PC-piactéren” - kommentálta az elért eredményt Jang Jüan-csing(Yang Yuanqing), a Lenovo elnök-vezérigazgatója.

“A PC-piac átalakulóban van, de még mindig egy 200 milliárd dolláros üzleti lehetőségről beszélhetünk. Mi a Lenovonál ebből a lehetőségből többet ragadhatunk meg, mint a versenytársaink, mert az utóbbi négy évben ehhez megfelelő egyensúlyt teremtettünk. Hagyományos területeinken – így Kínában és a globális üzleti PC-piacon – folyamatosan növeltük a részesedésünket és fenntartható profitmotorokra építkeztünk. Mindeközben a világ fejlődő piacain is, ahol ugyancsak vezetők vagyunk, valamint a lakossági PC-k globális piacán, ahol másodikok vagyunk, kellően súlyoztuk és javítottuk a nyereségességünket. A jövőben is arra fókuszálunk, hogy meg legyen az egyensúly a növekedés és a profitabilitás között a teljes PC-üzletágunkban.  A PC-piacon most elért vezető szerep csak egy mérföldkő azon a hosszabb úton, amely elvezet oda, hogy valódi vezetői lehetünk a PC Plus piacnak is, amely magában foglalja a táblagépeket, az okostelefonokat, az okostévéket, és egyéb okos eszközöket. Nagy lépéseket tettünk már ezeken a területeken is. Jelenleg mi vagyunk a világ harmadik legnagyobb okos eszközöket gyártó cége. Folytatva a sikerreceptünkre fókuszálást, – ami világos stratégiát, innovatív termékeket, nagyszerű irányítást és egy sokoldalú globális csapatot jelent - meg vagyok győződve, hogy fő üzletágunkban a PC-bizniszben a jövőben is képesek leszünk a nyereséges növekedés elérésére és egy idő múlva hasonló sikert tudunk elérni a gyorsan növekvő PC Plus piactéren is” - tette hozzá a cég első embere.

Címkék: lenovo idc gartner PC