Médiapiac 2018. március 01.

A MOL is bezöldül

Egy olajipari vállalattól szokatlan lépést jelentett be a MOL: a cég napelemparkok építésébe kezd 37 hektárnyi területen. A tervek szerint márciusban indul a fejlesztés és év végére már termelik is az áramot.

A beruházást ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón Fasimon Sándor, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója azt mondta, az új rendszer 18 ezer megawattot fog termelni, ezzel hozzávetőlegesen 9 ezer lakossági fogyasztó áramfogyasztását lesznek képesek kielégíteni, aminek köszönhetően 9 ezer tonnával kevesebb széndioxid kerül majd a levegőbe.

Fasimon hangsúlyozta, a fejlesztéshez nem vásároltak újabb telkeket, azaz nem zöldmezős, hanem barnamezős lesz a beruházás a MOL már most is meglévő telephelyein Százhalombattán, Tiszaújvárosban és Füzesgyarmaton.

Az igazgató arról is beszélt, hogy a MOL már évek óta elkötelezett a megújuló energia, az új technológiák iránt, hiszen 100 villanyautót vezettek be, illetve 222 töltőállomást fognak kialakítani a cseh határtól Adriáig, továbbá már zöld energiával látják el az Aldit. A MOL a beruházást teljes mértékben önerőből finanszírozza.

A csütörtöki bejelentésen felszólalt Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkár is, aki azt mondta, a MOL fejlesztése összhangban van az állam 2030-ig terjedő energetikai stratégiájával, amely a széndioxid-kibocsátás csökkentését a megújuló energiaforrásoktól és a nukleáris energiától (PaksII) várja.

Kérdésre válaszolva Aradszki azt mondta, Tarlós István főpolgármester szerdai bejelentése – amely szerint a német nagyvárásokok mintájára Budapest is tervezi a dízelautók kitiltását – támogatható, de csakis fokozatosan kivitelezhető. Mint fogalmazott, ez „nem lesz ugrás a mélybe”, előbb elő kell segíteni a közlekedés elektrifikációját.Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.