2013. szeptember 03.

A Microsoft felvásárolja a Nokiát

A Microsoft megegyezett a Nokiával, melynek értelmében 7,2 milliárd dollár készpénzért átveszi a finn cég mobiltelefon- és szolgáltatás-üzletágát.

A Microsoft megegyezett a Nokiával, melynek értelmében 7,2 milliárd dollár készpénzért átveszi a finn cég mobiltelefon- és szolgáltatás-üzletágát.

A Microsoft megegyezett a Nokiával, melynek értelmében 7,2 milliárd dollár készpénzért átveszi a finn cég mobiltelefon- és szolgáltatás-üzletágát – írja a New York Times. A lépésre iparági elemzők már régóta számítottak.

A Nokia 32 000 alkalmazottja Microsoft színekben folytatja, Stephen Elop konszernvezért - aki korábban a szoftvercég vezetésében dolgozott - pedig az egy éven belül visszavonuló Steve Ballmer lehetséges utódjának tekintik a Microsoft élén.

A két - addigra némileg megtépázott nimbuszú - nagyvállalat 2011 februárjában jelentette be, hogy a Windows operációs rendszert használó okostelefonok fejlesztésében és gyártásában szövetségre lép egymással. A Nokia ezzel feladta hagyományos platformfüggetlenségét és lemondott a saját, Symbian operációs rendszeréről is. A közösen fejlesztett Lumia-széria a nehéz indulás után 2012. utolsó negyedévében már várakozáson felüli eladásokat produkált.

Az egyesüléstől a Microsoft azt várja, hogy az eddigieknél dinamikusabban haladhat a Windows-t futtató telefonok fejlesztése és értékesítése. (Az IDC kutatócég adatai szerint az idei második negyedévben csupán 3,7% volt a Windows Phone részesedése az okostelefon-eladásokból.) A Microsoft a versenytársakhoz képest lemaradt a mobiltechnológiák terén, a remények szerint ebben is változást hozhat a nokiás tapasztalat integrálása, miközben a finn cég munkavállalói számára is karrierlehetőségek nyílnak a cégnél.