2020. március 02.

A Nestlé és a Starbucks ültetvényein van gyerekmunka

Legalábbis a Channel 4 Dispatches című műsora szerint, amely a guatemalai gyerekmunkáról rántja le a leplet.

A műsorban összesen 12 kávéültetvényt mutatnak be, hét a Nestlé tulajdonában lévő Nespressóhoz kötödik, öt pedig a Starbuckshoz. Az köti őket össze egymással, hogy mindegyik ültetvényen van gyerekmunka. A készítők szerint volt olyan ültetvény, ahol nagyjából nyolcévesnek tűnő gyerekkel találkoztak, de mindegyik farmon volt 13 évesnél fiatalabb munkás - írja az Index.

A gyerekek heti 40-48 órában dolgozak, a hét hat napján, teljesítménybérben, akár 45 kilós zsákokat cipelve gyűjtötték a kávét. A fizetségük kevesebb mint napi 5 font (kb. kétezer forint) volt. A műsornak nyilatkozott egy emberi jogokkal foglalkozó ügyvéd is, aki megtekintette a bizonyítékokat, azt mondta, a cégek megszekték az ENSZ által lefektetett nemzetközi munkaszabályokat - teszik hozzá.

George Clooney is megszólalt az ügyben, aki a cég fenntarthatósági tanácsadói testületének is a tagja: „Meglepett és elkeserített ez a történet. Ennek a testületnek és a cégnek is nyilvánvalóan sok dolga van még. És ezt a munkát el fogjuk végezni. Remélem, hogy ez a riporter a jövőben is vizsgálja majd a körülményeket, és pontosan beszámol, ha nem javul a helyzet."

A Starbucks hivatalos állásfoglalása:

„Március 2-án az Egyesült Királyság Channel 4 csatornája műsorra tűzi a Dispatches című adást, amely a Guatemalában található kávéfarmokról és az ott gyermekek által végzett munkáról szól. A műsorban a Starbucksot is megemlítik több, egyéb érintett vállalat között. Az ilyen jellegű állításokat kiemelten fontosan kezeljük, hiszen már korábban zéró toleranciát hirdettünk az ellátási láncunkban esetlegesen felmerülő gyermekmunkával szemben.

Mélyen megrendítette a vállalatot a műsor producerei által közölt hír, miszerint a három érintett gazdaság, amelyet felkeresetek, lehetséges, hogy kávét adott el a Starbucksnak. A tájékoztatást követően azonnal vizsgálatot indítottunk az ügyben, amely során kiderült, hogy a legutóbbi betakarítási időszakban nem vásároltunk kávét a kérdéses gazdaságokból.

A kérdés ugyanakkor aggasztó és az ügyben további lépéseket teszünk, mivel az érintett gazdaságok a 2019-es vizsgálaton megfeleltek a vállalat etikus beszerzési sztenderdjeinek, amelyek a kávéipar legátfogóbb előírásai.

Amennyiben olyan bejelentés érkezik vállalatunkhoz, amelyben azt állítják, hogy az ellátási láncunkban bárhol megsértik az olyan, zéró toleranciával kezelt kérdéseket, mint például a gyermekmunka, azonnal leállítjuk a kérdéses farmokról történő esetleges beszerzést. A felvásárlást egészen addig szüneteltetjük, amíg biztosak nem lehetünk abban, hogy az adott gazdaság teljes mértékben megfelel a szigorú etikus beszerzési követelményeinknek.

A Starbucks hosszú évek óta támogatja a gazdákat Guatemalában és a vállalat számára kiemelten fontos a helyi kávétermelő közösségek hosszú távú jóléte. Ezen közösségek támogatására a Starbucks a következő lépéseket teszi 2020-ban.

A vállalat az eddigieknél gyakrabban kezdeményez harmadik fél által végzett vizsgálatokat a C.A.F.E. hitelesítéssel rendelkező farmokon, nem csak Guatemalában, hanem világszerte. Az intézkedések között lesznek előre bejelentett és véletlenszerű ellenőrzések is.

A Starbucks megerősíti az Emergency Relief Fundhoz kötődő vállalásait, amelyből a vállalatnak kávét értékesítő guatemalai gazdák juthatnak támogatáshoz 2020-ban.

Ezek mellett a vállalat egy közhasznú beruházást indít, amelyből közösségi szolgáltatásokat fejleszt Guatemalában partnereivel együttműködve.

A Starbucks támogatja a gazdákat és a helyi közösségeket regionális- és helyi gyermekvédelmi programok elindításában.

A Starbucks etikus kávébeszerzési programja az egyik legjobb az iparágban, amelyet a vállalat folyamatosan tökéletesít. A C.A.F.E. (Coffee and Farmer Equity) Practices jelentik az etikus beszerzés alapjait. Ezt az átfogó és átlátható programot 2004-ben, a Conservation International szervezettel együtt úgy alakították ki, hogy teljeskörű szociális, környezeti és gazdasági alapot adjon a kávébeszerzésnek.

Az elmúlt közel húsz évben folyamatosan továbbfejlesztett C.A.F.E. Practices programban már több mint 200 indikátor alapján értékelik az egyes farmok teljesítményét és hogy megfelelnek-e a szociális, környezetvédelmi és gazdasági ajánlásoknak. A helyszíni ellenőrzések során a független hitelesítő szervezetek számos pozitív intézkedés meglétét vizsgálják a farmokon, amelyek alapján azok megkaphatják a C.A.F.E. hitelesítést.

Az ellenőrök 22 zéró tolerancia sztenderd, köztük a gyermekmunka szigorú tilalma alapján értékelik azokat a termelőket, akik szeretnének részt venni a C.A.F.E Practice programban. Amennyiben a gazdaság nem felel meg valamelyik feltételnek, úgy nem vehet részt a beszállítói programban.

Minden C.A.F.E Practice értékelési eredmény nyilvánosan elérhető, a www. stories.starbucks.com oldalon pedig részletes információk találhatók a Starbucks átfogó, etikus kávébeszerzési gyakorlatairól, és a termelőket támogató programokról. A vállalat emberi jogi elkötelezettségét a Starbucks emberi jogi nyilatkozatában is rögzítettek.

Közel két évtized ellenőrzései és értékelései során a vállalat folyamatosan fejlesztette vizsgálati sztenderdjeit és gyakorlatait, amelyek együttesen az iparág egyik legszigorúbb ellenőrzési rendszerét alkotják, és értékes információkkal szolgálnak a kávétermesztők igényeiről is.

Ezek alapján a kávé után biztosított prémiumok mellett a Starbucks egy sor erőforrást biztosít a termelőknek, amelyekkel megélhetésük és életminőségük is fejlődik a kiváló és növekvő hozamú kávénak köszönhetően. A változatos intézkedések során a termelők mezőgazdasági jó gyakorlatokat tanulhatnak, segítik a C.A.F.E Practice sztenderdjeihez való alkalmazkodást, ellenálló kávécserjékkel támogatják őket, valamint segélyalapokkal, hitelekkel és a Starbucks Foundation kávétermelő nőkkel és családokkal foglalkozó, nonprofit szervezeteknek szóló támogatásaival is segítik őket.

Tisztában vagyunk azzal, hogy intézkedéseink fontosak a kávétermelő közösségeknek, miközben mind mi, mind az iparág többi szereplője folyamatosan dolgozik azon, hogy még többet tehessen a mindenki számára előnyös kávétermesztés jövőjéért.”

Kutatást készített az IKEA

2 napja

A magyarok 61 százaléka szerint a magáncégeknek aktív szerepet kell vállalniuk a zöld megújulás népszerűsítésében.