2016. február 22.

A Nokia 5G-t futtat forgalomban kapható bázisállomáson

A teljes 5G-s kereskedelmi szolgáltatás megjelenése 2020-ra várható.

A Nokia bemutatta, hogyan támogatja a kereskedelmi forgalomban kapható AirScale rádió hozzáférése az 5G-s technológiákat, így a hálózatüzemeltetők biztosak lehetnek abban, hogy mai eszközberuházásaik kielégítik majd a jövőbeni igényeket is. Most először mutatnak be 5G-s rádió-hozzáférést kereskedelmi hardveren. Ezzel egyrészt az operátorok korábban és alacsonyabb költségen indíthatják útjára 5G hálózatukat, másrészt a már meglévő LTE infrastruktúrájukat 2017-ben migrálhatják a korai 5G-s szolgáltatásokra. A teljes 5G-s kereskedelmi szolgáltatás megjelenése 2020-ra várható.

A Nokia azt demonstrálja, hogy az összes spektrumsáv használatával hogyan tesztelhetik az operátorok az 5G felhasználási eseteit hálózataikon − beleértve a 6 GHz alattiakat is, melyek széles területi lefedettséget és korai piaci belépést biztosítanak, miközben kiemelkedően magas kommunikációs kapacitással rendelkeznek a cm-es és mm-es hullámhossztartománynak köszönhetően.

Jelenleg különféle szabványügyi testületek végeznek teszteket annak érdekében, hogy 2020-ra befejezzék a munkát. A teljes körű 5G-s szabványok megjelenése előtt a fentihez hasonló hálózatüzemeltetői tesztek biztosítják, hogy az előfizetők már az első naptól kezdve kiváló és megbízható 5G-s teljesítményt kapnak majd.

A Nokia egyike azon vállalatoknak, amelyek az Intellel is együttműködnek az 5G alapjainak lefektetésében. A további részt vevő cégek az Ericsson, a KT, az LG Electronics, az SK Telecom és a Verizon.

„Internetre kapcsolódó eszközök milliárdjai, és a felhasználók egyéni igényeihez igazodó szolgáltatások, felhőalapú alkalmazások elterjedése nyomán egyre nagyobb igény mutatkozik a még nagyobb teljesítményű, még intelligensebben működő hálózatokra” – mondta Aicha Evans, az Intel vállalati alelnöke a vállalat kommunikációval és eszközökkel foglalkozó részlegének ügyvezető igazgatója. Az 5G-re való átállás során a kommunikáció és a számítástechnika eggyé válik, ami alapvető változást jelent az egész iparágban. Nagyon fontos, hogy már most lefektessük a jövőbeli 5G-hálózatok alapjait, mert csak így valósulhatnak meg azok újdonságai."