2011. június 24.

A P&G a világ leghatékonyabb hirdetője

Effie Index néven hoztak létre közös rangsort a marketingkommunikációs hatékonysági díj szervezői és a Warc.

Effie Index néven hoztak létre közös rangsort a marketingkommunikációs hatékonysági díj szervezői és a Warc a világ 40 Effie versenye és 1750 döntős adatai alapján. Ennek alapján a legjobbak között szerepel a Procter & Gamble, a McDonald´s, a BBDO, a Wieden + Kennedy és az Omnicom.

 

Effie Effectiveness Index néven hozott létre új rangsort a verseny szervezője és a Warc, melynek célja, hogy különböző - ügynökségi és hirdetői - kategóriákban kiderüljön, mely piaci szereplők marketingkommunikációja a leghatékonyabb - legalábbis a díjak fényében.

Az első adatokat a 2010 és 2011 júniusa között döntőbe került Effie pályamunkák alapján alakították ki. A számítás alapja összesen 1750 finalista volt a világ mintegy 40 - közte a magyar - Effie megmérettetésén. S a jövőben frissíteni fogják a marketingkommunikációs hatékonységi verseny újabb kiadásai alkalmával.

A leghatékonyabb ügynökségi irodák versenyében a bogotai Sancho BBDO zárt az élen, s egyébként is nagyon erősek a latin-amerikai ügynökségek ebben a kategóriában, jól mutatva a fejlődő piacokban rejló potenciált. A top5-be egyébként még egy bogotai iroda is bekerült, az OMD-é.

A leghatékonyabb független ügynökségek között a Wieden + Kennedy került az élre, mögötte az ukrán Kinograf futott be, a harmadik helyen pedig az isztambuli Rabarba zárt. Látható, hogy itt is dominánsak az élbolyban a feltörekvő piacok.

Ha a leghatékonyabb hálózatokat vizsgáljuk, a BBDO a befutó, majd 200 döntős alkotással, melyet a McCann Worldgroup és az Ogilvy & Mather követ. A top5-be még a DDB Worldwide és a JWT fért be, utóbbi már éppen hogy 100 alatti döntős nevezéssel.

Az ügynökségi holdingok között a jelen adatok alapján az Omnicom áll az első helyen, 578 döntőssel és díjazottal. Nem sokkal mögötte, 543 sikeres nevezéssel a WPP áll. A dobogóra még az IPG került fel, melyet a Publicis és a Havas követ.

 

A hirdetők versenyében - költési súlyuknál fogva sem meglepő módon - két FMCG óriás, a Procter & Gamble és a Unilever áll az első két helyen. A dobogóra a Kraft tudott még felférni, melyet a Nestlé és a Coca-Cola követ. A legerősebb nem FMCG hirdetőként a General Motors a hetedik helyen áll.

A hatékony márkák versenyét a McDonald's vezeti, két nagy rivális, a Pepsi és a Coca-Cola előtt. A negyedik helyre a Chevrolet fért be, melyet a Vodafone követ. A top10-be olyan márkák is be tudták magukat küzdeni, amelyek csak egy-egy régióban nagyon erősek.

Az Egyszülős Központ meghívást kapott az ENSZ-be

8 órája

A világszervezet Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottságának kéthetes ülésszakán tartott előadást Nagy Anna, a budapesti központot működtető Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány vezetője.