2011. október 10.

A Pick és a Rába a MagyarBrands toplista élén

2011-ben összesen 150 fogyasztói és 80 üzleti márka részesült MagyarBrands elismerésben.

2011-ben összesen 150 fogyasztói és 80 üzleti márka részesült MagyarBrands elismerésben.
Wiszkidenszky András

Másodszor tette közzé a MagyarBrands program a vezető hazai márkák listáját. "Kötelességünknek éreztük pajzsra emelni azokat a márkákat, amelyek hosszabb-rövidebb ideje elválaszthatatlan részét képezik életünknek, részesei nemzeti önazonosságunknak és a magyar gazdaság sikereit testesítik meg. Hogy a MagyaBrands díj odaítélése objektív, számszerűsíthető kritériumok alapján történjen, a program szakértői úgy döntöttek, hogy egy komplex mutatószámot hoznak létre mindazon szempontok összegzéséből, amelyek közrejátszanak abban, hogy egy márkáról azt mondhatjuk: hazai és sikeres. A MagyarBrands-mutató 7 indikátor súlyozott átlaga. Szerepet kap benne a márka hazai története, ismertsége, a cég tulajdoni viszonyai, a hazai foglalkoztatottak száma, a menedzsment összetétele, illetve a márka reputációja és identitása" - mondta el ennek kapcsán Wiszkidenszky András, a program vezetője.

A 2011-es fogyasztói toplistát tavalyhoz hasonlóan a Pick vezeti. Nem csak amiatt lett abszolút győztes, mert a tulajdonosok és a menedzsment is magyar, hanem azért is, mert nagyon jól szerepelt a minőségi versenyben is. A Pick a legelismertebb magyar fogyasztói márka, amely az identitás értékelése során is az első három között végzett.

A pontozási rendszer egyik eleme a tradíció, az első hét helyezett 100 éves vagy annál is régebbi márka. A nyolcadik helyezett az Univer, amely ugyan "csak" kicsit több mint félévszázados múltat mutathat fel, ám egy év alatt a legtöbbet lépett előre az élmezőnyben.

A program összesítése alapján az elmúlt évtized legdinamikusabb márkája toronymagasan a Szentkirályi, amely alig több mint 8 éves márkaként a 15. helyen szerepel. Ezen a téren jól áll az Univer és a Béres márka is. Az 5 évnél nem régebbi márkák közül is többen bekerültek a listába, ezek közül a legsikeresebb új díjazott a CIG Pannónia.

A üzleti márkák versenyének abszolút győztese ismét a Rába. Elsősorban annak köszönheti első helyét, hogy minden kategóriában egyenletesen jól szerepelt. Múltjához, a márka korához képest az összesített rangsorban a MEHIB és a Waberer’s szerepelt holtversenyben a legjobban, ezek az elmúlt évtizedben a legdinamikusabb üzleti márkák. Jól szerepelt ebből a szempontból a Graboplast is, ráadásul ez a márka a tavalyi listához képest nagyot lépett előre, hiszen 24. helyről 11. helyre került, míg a Főgáz 19.-ből 7. lett idén.

A reputáció szempontjából a Richter végzett az első helyen és idén a gyógyszergyár kapta a legtöbb pontot az identitásra. A Richter tehát ezzel a program kritériumai alapján a legelismertebb magyar üzleti márka. Az öt évnél nem régebbi márkák közül a Dunavox végzett az első helyen, így ő a 2011-es MagyarBrands év új díjazott üzleti márkája.

 

A toplisták és egyéb információk elérhetőek alább a kapcsolt dokumentumban!

Kapcsolódó dokumentumok

A pénzügyi tudás még értékesebbé válik

3 perce

A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő vlogsorozatával és játékosan tanító vigyázz#KáPé mobilapplikációjával már az előző tanévben megkezdte a digitális átállást.