2011. október 10.

A Pick és a Rába a MagyarBrands toplista élén

2011-ben összesen 150 fogyasztói és 80 üzleti márka részesült MagyarBrands elismerésben.

2011-ben összesen 150 fogyasztói és 80 üzleti márka részesült MagyarBrands elismerésben.
Wiszkidenszky András

Másodszor tette közzé a MagyarBrands program a vezető hazai márkák listáját. "Kötelességünknek éreztük pajzsra emelni azokat a márkákat, amelyek hosszabb-rövidebb ideje elválaszthatatlan részét képezik életünknek, részesei nemzeti önazonosságunknak és a magyar gazdaság sikereit testesítik meg. Hogy a MagyaBrands díj odaítélése objektív, számszerűsíthető kritériumok alapján történjen, a program szakértői úgy döntöttek, hogy egy komplex mutatószámot hoznak létre mindazon szempontok összegzéséből, amelyek közrejátszanak abban, hogy egy márkáról azt mondhatjuk: hazai és sikeres. A MagyarBrands-mutató 7 indikátor súlyozott átlaga. Szerepet kap benne a márka hazai története, ismertsége, a cég tulajdoni viszonyai, a hazai foglalkoztatottak száma, a menedzsment összetétele, illetve a márka reputációja és identitása" - mondta el ennek kapcsán Wiszkidenszky András, a program vezetője.

A 2011-es fogyasztói toplistát tavalyhoz hasonlóan a Pick vezeti. Nem csak amiatt lett abszolút győztes, mert a tulajdonosok és a menedzsment is magyar, hanem azért is, mert nagyon jól szerepelt a minőségi versenyben is. A Pick a legelismertebb magyar fogyasztói márka, amely az identitás értékelése során is az első három között végzett.

A pontozási rendszer egyik eleme a tradíció, az első hét helyezett 100 éves vagy annál is régebbi márka. A nyolcadik helyezett az Univer, amely ugyan "csak" kicsit több mint félévszázados múltat mutathat fel, ám egy év alatt a legtöbbet lépett előre az élmezőnyben.

A program összesítése alapján az elmúlt évtized legdinamikusabb márkája toronymagasan a Szentkirályi, amely alig több mint 8 éves márkaként a 15. helyen szerepel. Ezen a téren jól áll az Univer és a Béres márka is. Az 5 évnél nem régebbi márkák közül is többen bekerültek a listába, ezek közül a legsikeresebb új díjazott a CIG Pannónia.

A üzleti márkák versenyének abszolút győztese ismét a Rába. Elsősorban annak köszönheti első helyét, hogy minden kategóriában egyenletesen jól szerepelt. Múltjához, a márka korához képest az összesített rangsorban a MEHIB és a Waberer’s szerepelt holtversenyben a legjobban, ezek az elmúlt évtizedben a legdinamikusabb üzleti márkák. Jól szerepelt ebből a szempontból a Graboplast is, ráadásul ez a márka a tavalyi listához képest nagyot lépett előre, hiszen 24. helyről 11. helyre került, míg a Főgáz 19.-ből 7. lett idén.

A reputáció szempontjából a Richter végzett az első helyen és idén a gyógyszergyár kapta a legtöbb pontot az identitásra. A Richter tehát ezzel a program kritériumai alapján a legelismertebb magyar üzleti márka. Az öt évnél nem régebbi márkák közül a Dunavox végzett az első helyen, így ő a 2011-es MagyarBrands év új díjazott üzleti márkája.

 

A toplisták és egyéb információk elérhetőek alább a kapcsolt dokumentumban!

Kapcsolódó dokumentumok

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.