2014. október 09.

A Postmedia 275 millió dollárt fizet a Sun Mediáért

Kanada legnagyobb lapkiadója, a Postmedia Network megerősíteni készül piaci pozícióját, ennek érdekében szerzi meg a 174 kiadvánnyal rendelkező céget.

Kanada legnagyobb lapkiadója, a Postmedia Network megerősíteni készül piaci pozícióját, ennek érdekében szerzi meg a 174 kiadvánnyal rendelkező céget.

A Sun Media előző tulajdonosa, a montreali székhelyű Quebecor, 15 év alatt összesen mintegy 1,5 milliárd amerikai dollárt költhetett a vállalatra, most azonban 275 millióért válik meg attól, s azzal együtt többek között a The Toronto Sun és a The London Free Press lapoktól is. Új szerzeményétől a Postmedia 6-10 millió kanadai dollár összegű megtakarítást remél.

Paul Godfrey vezérigazgató elmondta, hogy nem tervezik a Sun Media egyetlen kiadványának megszüntetését vagy eladását sem. Godfrey szerint, ha nem csinálnak semmit, a két vállalat összeolvadása, az online műveletek összehangolása akkor is az olvasókör bővülésével fog járni, így pedig több ügyfelük lesz, mint az állami tulajdonban lévő, a digitális médiában piacvezető Canadian Broadcasting Corporationnek.

A kanadai kormányzat a múltban több alkalommal fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy túl sok nyomtatott médiakiadvány kötődött egy kiadóhoz, a mostani összeolvadást azonban minden jel szerint nem ellenzik. Annak ellenére, hogy a felvásárlást követően a Postmedia kezében fog összpontosulni Kanada számos jelentős városának (Ottawa, Edmonton, Calgary, Vancouver) mindkét lapja, Torontóban pedig a négy nagy városi napilap közül kettő lesz a tulajdonukban.

A hírt a Médianéző nemzetközi sajtófigyelő szolgáltatásának köszönhetjük.

Címkék: adás-vétel kanada