2017. szeptember 27.

A Prezi segíti a Bagázs Egyesület vizes programját

A Prezi száz önkéntesének munkája nyomán tizenegy családnál történtek meg a vízbevezetés előkészületei, hat ház pedig kerti árnyékszéket kapott.

A Budapesttől mintegy negyven kilométerre fekvő Bag romatelepének életében a Bagázs Egyesület 2011 óta vesz részt és végzi a felzárkóztató munkát. A szervezet az évek során tudatosan készült arra a feladatra, hogy a közösségben marginalizált helyzetű családok számára is kínáljon olyan programot, melyben felismerik saját érdeküket, így ők is kapcsolódhatnak a telepen folyó fejlesztésekbe.

“A vízhez és egyéb higiénes alapfeltételekhez való hozzáférés problémája ma Magyarországon minden romatelepen megjelenik. Célunk, hogy a Bagon kezdett komplex szakmai programunk egyre több helyen megvalósulhasson, ehhez van szükség a Prezihez hasonló elkötelezett együttműködésekre. A szegregátum problémáját ugyan a víz és csatorna nem oldja meg, ám egy olyan szükségletről van szó, ami a közösség egészének életét, de a leghátrányosabb helyzetű családokat egyenként is érinti” - mondta Dr. Both Emőke, a Bagázs Egyesület elnöke.

A most induló projekt a telep lakosságának felét érinti. A Bagázs célja, hogy a roma közösség tagjai és egésze, saját felelősségét és lehetőségét felismerve képessé váljon helyzetén változtatni, javítani tudjon saját és a közösség lakhatási körülményein. A programra jelentkező, abban résztvevő telepi családok saját munkájukkal is segítik az ügyet: vízaknát ásnak, betonoznak, sőt, egy minimális anyagi önrészt is vállalnak annak érdekében, hogy a higiéniás körülményeik változhassanak.

A Prezi öt éve támogatja az egyesület munkáját, több alkalommal is jártak már a telepen. Az idén szeptember 22-én egy teljes napig, közel 100 ember segített önkéntesen a helyszínen, a Bagázs által előzetesen megtervezett, a vízzel kapcsolatos munkálatokban. “Már sokadik éve járunk a bagi romatelepre és jó érzés látni a fejlődést, ami a telepen történik. Nagyon fontos, hogy nemcsak anyagilag, eszközökkel vagy önkéntes munkával tudunk segíteni az itt élőknek, de büszkék vagyunk, hogy hozzájárulhatunk a telepen történő szemléletváltáshoz is. Amikor először jártunk Bagon a telepi 140 felnőttből mindössze ötnek volt munkája. Ma már több mint huszonöten dolgoznak. A bagi együttműködés nekünk is inspirációt jelent: sokan mondják az állásinterjún, hogy azért is választják a Prezit, mert részt vesz ilyen projektekben” - mondta el Árvai Péter, a Prezi társalapítója és vezérigazgatója a közös munka alkalmával.