A Project Agora, az EMEA egyik vezető médiatechnológiai vállalata, sikeresen elindította a kiadók számára a header bidding megoldásának, a PA Bidding-nek a legújabb, v3-as verzióját. Káldy Leventével, a Project Agora hazai vezetőjével ültünk le beszélgetni arról, hogyan segíti a megoldásuk a kiadókat a jelenlegi helyzetben. (X)

A Project Agora 2016 óta létezik, ez idő alatt számos hirdetéstechnológiai innovációt mutatott be a kiadóknak elsősorban az automatizált hirdetés bevételi forrásokra koncentrálva. Hogyan befolyásolja a jelenlegi járvány ezeket a megoldásokat?

A ‘PA bidding v3’ header bidding megoldásunk legújabb verzióját nemrég mutattuk be. Szerencsére kiemelkedő tapasztalatunk van a kiadók különböző aggályait és lehetőségeit illetően, az EMEA régióban több mint 1500 aktív partnerünk van. A PA Bidding sarokkövei az innováció, a bevétel növekedés és az egyszerűség, célja, hogy a kiadók kiaknázzák az automatizált hirdetéstechnológiákból származó hasznot. Mindezt nálunk egy 100 fős end-to-end support csapat támogatja a hét 7 napján.

A járvány egy olyan helyzetet teremt, ahol a kiugró tartalomfogyasztás miatt megnövekedett inventory csökkentett hirdetési büdzsékkel találkozik, így a bevételszerzés az optimális erőforrás-elosztás kritikus jelentőségűvé válik.

Hogyan befolyásolja a PA Bidding a kiadók bevételeit?

Az elmúlt hat hónapban a bétaverzión dolgoztunk egy szűkebb kiadói csoporttal. Azt látjuk, hogy a kiadó korábbi hirdetés beállításaitól függően a bevétel növekedés elérheti akár az 50%-ot is köszönhetően a változatosabb helyi és nemzetközi hirdetés keresletnek, a natív hirdetéseknek, a valós idejű versenynek az összes jelentős DSP/SSP szereplő bekötésével és az inventory veszteség minimalizálásának.

Hogyan viszonyul ez a technológia a kiadók olyan nagyobb kihívásaihoz, mint az ad-blocking vagy az AMP mobiloldalak?

A hirdetésbevétel monetizálás egy rendkívül komplex és alapos technológiai “geek” tudást igénylő folyamattá nőtte ki magát. Bizonyos területek még ennél is nagyobb fejtörést okoznak, a hirdetésblokkolás és az AMP mobiloldalak monetizálása határozottan ilyen esetek, hasonlóan az átláthatósággal és adatbiztonsággal kapcsolatos iparági kezdeményezésekhez, mint az ads.txt implementálás és CMP telepítés, hosszú a lista.

Ezeknek a megértéséhez és sikeres alkalmazásához dedikált, képzett munkaerőt kell alkalmaznia a kiadónak. Ilyen szakembereket találni nem egyszerű.

Itt tudunk segítséget nyújtani az oldalaknak, olyan szolgáltatások fejlesztésével, mint a PA Bidding, csomagként kínálva a legjobb monetizálási lehetőségeket.

Ilyen szolgáltatást nem csak az olyan nagy kiadók engedhetnek meg maguknak, akiknek van kapacitásuk egy ilyen rendszer beállítására és monitorozására?

Van egy “Telepítsd ma / dőlj hátra holnap” típusú elköteleződésünk a weboldalak felé, legyen az bármilyen méretű. A PA bidding installálása minimális kiadó oldali fejlesztést igényel. A karbantartást, monitorozást, frissítéseket aYield Optimalizáló kollégáink végzik, a kapcsolattartást a Publisher Success csapat. A kiadóknak kezelőfelületet biztosítunk kontrollal, ahol ellenőrizhetik és kiértékelhetik weboldalaik teljesítményét, ez a Project Agora Partner Center.

A kiadó milyen gyorsan láthatja ennek a technológiának a pozitív hozadékát?

A PA Bidding technológiát már számos oldal használja, többek között a vezető dél-európai autó-motor website a Newsauto.gr (Proto Therma), ahol az installálás utáni egy hónappal már 28,2% nettó eCPM növekedést láttunk, 70%-os inventory veszteség csökkenés mellett. Ebből lesz egy nyilvános esettanulmányunk, de hazai is lesz nemsokára.

Nem jelent ez mégis többletmunkát és felesleges kockázatot a weboldalaknak? Ha már van egy jól működő, bevált Google szetap, miért változtasson?

A kiadók jellemzően nagyon óvatosak és kockázatkerülőek az új technológiákat illetően. Egy Google Ad Manager-rel el lehet boldogulni és kiváló választás azoknak az oldalaknak, akiknek a bevétel maximalizálás másodlagos. Ellenben, ha csak 1 szolgáltató hirdetéseszközeire hagyatkozik egy weboldal, kiaknázható bevételforrásoktól esik el. Ezt a legtöbb kiadó nem engedheti meg magának.

A PA bidding egy technológiailag neutrális szolgáltatás, ami a szereplőket versenyezteti meg. A mi célunk levenni a kiadók válláról a soha véget nem érő, költséges hirdetéstechnológiai fejlesztések és felkutatások okozta terhet. Megvan a szükséges kapacitásunk és fókuszunk ahhoz, hogy a kiadókkal együtt alakítsuk az online hirdetések jövőjét.

Ha szeretnél többet tudni arról, hogy növeld weboldalad bevételeit, kattints ide.

A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

17 órája

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)